Tilpas eller en overreaktion? Det mener eksperter om anbefalede coronarestriktioner

Man bør ikke nødvendigvis indføre nye restriktioner på grund af rekordhøje smittetal, lyder det fra en speciallæge i infektionssygdomme. Vi risikerer at gøre noget, som strengt taget er unødvendigt – men med rette, mener en professor i klinisk mikrobiologi.

 
Sygehusene udskyder ikke akutte og planlagte behandlinger i Danmark. Også Tyskland melder om pres på landets egne sygehuse. Video: Ritzau/CNN. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 6.324 positive testsvar blev der tirsdag sat en kedelig danmarksrekord.

Det er det højeste nogensinde under pandemien, og tirsdag aften varslede statsminister Mette Frederiksen (S) et pressemøde om nye coronarestriktioner onsdag aften.

For at dæmme op for udviklingen, anbefaler Epidemikommissionen ifølge Berlingskes oplysninger, at der indføres flere nye restriktioner.

Det gælder blandt andet hjemsendelse af skoleelever allerede fra 15. december samt en nedlukning af nattelivet gennem en lukning af serveringssteder efter midnat og forbud mod salg af alkohol mellem midnat og klokken fem om morgenen.

Men man bør ikke nødvendigvis indføre nye tiltag på grund af tirsdagens rekordhøje smittetal. Det mener Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

»Der er ikke i dagens smittetal noget, der kan gøre det påtvingende at indføre nye restriktioner,« siger han.

»Det, der er afgørende, er, hvor mange indlagte og hvor mange dødsfald, vi har. Der ligger vi væsentligt lavere, end vi lå, da vi havde tilsvarende høje smittetal sidste år.«

Det er altså belastningen på sundhedsvæsenet og ikke kun smittetallene, der bør være afgørende for, om nye restriktioner skal indføres.

»Det er en løbende afvejning af belastningen af sundhedsvæsenet i forhold til, hvor meget man vil belaste befolkningen med tiltag, der begrænser deres forsamlingsfrihed og så videre,« siger Christian Wejse.

»Lige i dag synes jeg ikke, det giver mening. Men hvis tallene fortsætter med at stige, kan det hurtigt komme til det.«

Risikerer unødvendige tiltag

De anbefalede tiltag er »fornuftige«, lyder det fra professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.

»Det står ligefor at gribe ind over for julefrokosterne og de store begivenheder, hvor der samles rigtig mange mennesker. Men det er jo frygteligt at stå og sige, at også i år skal det ødelægges,« siger han.

»Jeg er også vidtgående enig i, at nattelivet er noget, vi strengt taget godt kan undvære i en epidemitid. Det er frygtelig ærgerligt, men sådan er det altså med epidemier.«

At anbefalingerne også vil ramme skoleelever, kommer til gengæld bag på professoren.

»Det havde jeg ikke set komme. Men hvad får de rent fagligt ud af de sidste uger op til jul? Ikke så voldsomt meget. Det er formentlig meget fornuftigt, selvom det selvfølgelig rejser nogle problemer for forældrene,« siger Hans Jørn Kolmos.

På trods af de høje smittetal medgiver professoren, at det ikke har medført tilsvarende pres på sundhedsvæsenet – indtil videre.

»Vi har nogle helt usædvanligt høje smittetal, men vi har foreløbig ikke set nogen virkelig alvorlig belastning af vores sundhedsvæsen. Men den belastning kan jo komme med ugers, måske måneders forsinkelse,« siger Hans Jørn Kolmos.

»Det er ikke sikkert, det går lige så galt, som vi frygter. Men ved ikke at gøre noget, risikerer vores sundhedssystem at blive alvorligt udfordret hen over vinteren, så vi ikke kan tilbyde de nødvendige behandlinger.«

Derfor, mener professoren, gør man ret i at anlægge et forsigtighedsprincip.

»Det er det, vi har lært i denne epidemi: Man skal handle rettidigt. Hvis man først kommer bagefter, så er det op ad bakke,« siger han.

»Risikoen er så, at man kommer til at gøre noget, som strengt taget er unødvendigt, men det ved man først bagefter.«

Statsministeriet har onsdag formiddag indkaldt til pressemøde om coronasituationen i Danmark. Det vil foregå i Spejlsalen klokken 18.30.