Tilliden til politiet svigter: Kun fem procent tror på, at indbrud i hjemmet bliver opklaret

Danskernes tillid til, at politiet opklarer et indbrud i hjemmet er utroligt lav, viser en ny tryghedsmåling. Det skyldes ifølge både justitsminister Søren Pape Poulsen og formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt, at der er mangel på betjente. Grænsekontrol og bevogtningsopgaver gør, at politiet må prioritere »benhårdt« i arbejdsopgaverne.

En ny Megafonmåling viser, at 83 procent af de adspurgte danskere ikke har tillid til, at politiet ville opklare et indbrud i deres hjem. Justitsminister Søren Pape Poulsen og formand for Politiforbundet Calus Oxfeldt mener, at problemet bunder i en mangel på betjente. Blandt andet fordi politiet har flere bevogtningsopgaver og grænsekontrol at varetage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis du har indbrud i dit hjem, formår politiet ikke at opklare det.

Sådan er holdningen hos langt størstedelen af de danskere, som Megafon har adspurgt i en ny tryghedsmåling.

Kun fem procent af de adspurgte har tilkendegivet, at de har tillid til, at politiet ville opklare et indbrud i deres hjem. Hele 83 har ikke tiltro til, at politiet ville løse opgaven og opklare indbruddet. Det skriver TV2.

Overfor TV2 begrunder justitsminister Søren Pape Poulsen den lave tillid med travlhed hos politiet, der skyldes et forhøjet terrorberedskab og grænsekontrol.

»Selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende. Det her er et udtryk for, at man har hørt om mange sager, hvor man ikke har kunnet løse det her, og det er rigtig trist,« siger Søren Pape Poulsen til TV2.

Der er ikke nok betjente 
Men Søren Pape Poulsen har en løsning på problemet, mener han. Han går til valg på, at der skal uddannes flere politibetjente.

»Vi har uddannet flere, og vi går til valg på at uddanne endnu flere,« siger han.

Den udmelding støtter Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, op om. Han er ikke overrasket over den faldende tillid til politiet og forklarer over for Berlingske, at »befolkningen oplever, at politiet er nødt til at prioritere benhårdt i opgaverne, og når vi gør det, er der opgaver, der ikke bliver løst såsom indbrud og tyveri. Der er for få betjente, men vi er igang med at genoprette dansk politi.«

Ifølge Claus Oxfeldt har politistyrken de seneste fire år oplevet en nettoudvidelse på 600 personer, men det er »ikke nok til at varetage de opgaver, politiet har«, lyder det. Han forklarer, at politistyrken nu »kun er på niveau med det antal politifolk der var pr. 1/1/2011,« samtidig med at mængden af opgaver er steget markant. Politiet har ikke mandskab til at varetage dem alle, og derfor mindskes tilliden.

»Hvis du som borger har en forventning om, at politiet kommer ud til et indbrud i dit hjem og får at vide, at politiet kommer om tre uger eller lignende, så er det klart, at tilliden til, at politiet løser opgaven eller finder gerningsmanden er forsvindende lille,« siger Claus Oxfeldt.

Ligesom justitsministeren peger han på grænsekontrol, terrortruslen og den forøgede mængde af bevogtningsopgaver hos politiet som årsager til travlheden. Herunder ifølge TV2 også »nyere opgaver som bevogtning i løbet af den fire uger lange valgkamp.«

Et eksempel herpå er blandt andet den politibeskyttelse, som Stram Kurs' formand, Rasmus Paludan, er underlagt i øjeblikket. To tidligere operative chefer for Politiets Efterretnignstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen og Frank Jensen, har over for BT udtalt, at der i dansk kontekst ikke tidligere er set tilfælde af så vedvarende massiv og omkostningstung politibeskyttelse i Danmark.

Politiet genoptager sag efter klage
Megafons tryghedsmåling kommer i forlængelse af en konkret sag om mistillid overfor politiet.

24. maj sidste år stjal otte mænd seks droner til en værdi af cirka 30.000 kroner i butikken »RC Kongen« i byen Søndersø nordvest for Odense.

Butikkens ejer, Kim Nannestad, lagde overvågningsbilleder fra tyveriet på sin Facebook-side, og modtog herefter flere tip om, at gerningsmændene kunne være specifikke personer fra det kriminelle miljø i Vollsmose. Tips som han gav videre til politiet.

Men 8. November 2018 modtog Kim Nannestad et brev fra politiet, som meddelte at efterforskningen blev standset, fordi politiet ikke kunne identificere gerningsmændene.

»Efterforskningen i sagen har ikke resulteret i spor, vidneforklaringer eller andre beviser, der kan føre til identifikation af gerningsmanden,« skrev politiet ifølge TV2.

Kim Nannested klagede over politiets afgørelse, og sagen blev herefter genotpaget. Det forløb bekræfter Fyns Politi overfor Berlingske:

»Fyns Politi kan bekræfte, at efterforskningen i den pågældende sag om tyveri af seks droner fra et lager blev standset ved en fejl. Den 19. november 2018 klagede forurettede over beslutningen. Den 22. november 2018 fik forurettede medhold i sin klage, hvorefter sagen er blevet genoptaget. Fyns Politi beklager det skete,« skriver politiet i en mail.

Efterfølgende har TV2 vist overvågningsbillederne til flere beboere i Vollsmose, som uafhængigt af hinanden har kunnet identificere flere af mændene. En anonym myndighedsperson skal angiveligt have identificeret samtlige mænd på under ét minut.

»Vi kan ikke forvente, at borgerne har tillid til politiet, når der sker sager som den,« udtaler en »rystet« justitsminister til TV2.