Tilfældig tilsvining og chikane er et udtryk for fallosmåling og magtudøvelse

Helle Rabøl Hansen, antimobbe-instruktør og forfatter cand. jur.. Fold sammen
Læs mere

I danske Facebook-grupper som »Offensimentum«, hvor 39.000 unge samles om at svine folk til, er det teenagedrengene, der dominerer og sviner pigerne til. Det handler om en kønsmarkering, hvor pigerne svines til, når de tager ordet i et drengedomæne, forklarer mobbeforsker, jurist og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Helle Rabøl Hansen.

»Blandt drengene i grupperne betragtes det som underholdende og statusgivende at være aggressiv og fjendtlig. Hvis man er den første, der skriver »offensive so« til en tilfældig pige, så måler de andre drenge fallos i overført betydning og skriver noget værre. Vinderen er ham, der tør skrive de mest grænseoverskridende ting,« siger hun.

I løbet af de seneste uger er Helle Rabøl Hansen blevet gjort opmærksom på flere tilfælde af umotiverede hadestorme, som hun kalder det, rettet mod tilfældige piger.

»Der er en tendens til organiseret had rettet mod tilfældige. Fælles for de episoder, jeg har hørt om, er, at det primært er drenge, der angriber piger meget aggressivt og ofte med seksuelle undertoner,« siger hun.

Hos Børns Vilkår oplever man digital mobning som et voksende problem, fortæller børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår Charlotte Smerup. I 2014 fik Børnetelefonen 156 henvendelser om digital mobning, og i 2015 var antallet af henvendelser steget til 240.

»Vi er opmærksomme på grupper som »Offensimentum« på Facebook, og vi får flere henvendelser fra børn og unge, som er blevet svinet til på organiserede måder gennem de sociale medier,« siger Charlotte Smerup.

Mange af de piger, som Børnetelefonen får henvendelser fra, giver udtryk for at have en fornemmelse af, at det er dem, der er noget galt med, og de digitale mobbeangreb går hårdt ud over selvværdet.

Det er strafbart at true med død og ødelæggelse, og de grove beskeder kan i princippet også være æres­krænkende, jævnfør Straffeloven, forklarer Helle Rabøl Hansen.

»Men det er svært for politiet at håndhæve loven i praksis, fordi omfanget er så stort, og fordi den form for opførsel er blevet så udbredt i visse miljøer. Politiet kunne dog godt statuere flere eksempler, end det gør i dag,« siger hun: »Bevidstheden om, at den form for opførsel er et brud på straffeloven, skal øges, men der skal også en form for etikoprør til. Jeg så gerne en digital kamp mod chikane, brutalitet og online haters i stedet for tavshed.«

Berlingske har uden held forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet.