Tilbageblik: Så mange voksne var der engang til børnehavebørnene

V-regeringen vil skrotte planen om at give to milliarder kroner til flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer. Siden 1986 er der kommet færre og færre voksne per barn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1980’ernes rollinger havde flere voksne hænder til leg, bleskift og pædagogisk pleje end i dag. Det havde SR-regeringen inden valget rullet 2 milliarder kroner frem til at ændre på, men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fortæller i dagens Berlingske, at det ikke bliver til noget. Der skal ”prioriteres meget skarpt,” siger finansministeren.

Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) er stærkt bekymrede for, at det betyder endnu færre folk til de danske børneinstitutioner. Og et tilbageblik på de sidste 30 år viser da også, at det kun er gået én vej med normeringerne.

Der er i dag flere børn per voksen i både vuggestuer og børnehaver end dengang, og de voksne har fået mindre tid sammen med børnene. Det viser en rapport fra analyse- og forskningsinstituttet Bureau 2000, der har set på normering og personalets tid sammen med børnene fra 1986 og til 2014.

Analysen viser, at der i 1986 var 4,1 vuggestuebarn per voksen i 1986. Sidste år var der 6,5 barn i vuggestue til hver voksen. Også i landets børnehaver har pædagogerne fået flere børn at holde øje med. Således var der henholdsvis 7,5 børn per voksne i 1986 og 11,8 i 2014, viser tallene.

Hvorfor de voksne har fået flere børn at kigge efter er forskelligt fra kommune til kommune, siger Niels Glavind, direktør i Bureau 2000, der står bag undersøgelsen. Men tendensen er den samme alle vegne: Der er blevet færre voksne pr. barn.

”Samlet set, er der kommet flere børn. Men kommunerne har samtidig fået en strammere økonomi, og så er børneområdet et nemt og hurtigt sted at spare penge,” siger Niels Glavind.

Børnehave anno 1988. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Han fremhæver samtidig den væsentlige faktor, at personalet har fået mindre tid direkte sammen med børnene siden 1986.

For 30 år siden brugte personalet 67 procent af deres tid sammen med børnene, mens det sidste år var faldet til 51 procent. Ifølge Bureaus 2000s analyse giver det reelt personalet halvanden gang så mange børn at holde øje med i dag, som i 1986.