Tilbage til fortidens fremtid

I kultfilmen »Tilbage til fremtiden II« (1989) rejser Marty McFly til 2015, hvor han står på flyvende skateboard, betaler med fingeraftryk og laver pizza i »the hydrator«. Og faktisk ramte 80er-filmens forestilling om 2015 ikke helt ved siden af.

Den unge Marty McFly (Michael J. Fox) svævede på hoverboard og fløj i flyvende biler for 26 år siden i filmen »Tilbage til fremtiden«. Men hvor mange af de futuristiske elementer i filmen eksisterer i dag? Fold sammen
Læs mere
Foto: Photo12
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kommet på mode at gå med to slips. Men det er også kun én ud af mange forudsigelser, der fylder »Tilbage til fremtiden II« fra 1989. Her flyver den unge Marty McFly (Michael J. Fox) og Doc (Christopher Lloyd) ud i præcis samme fremtid, som vi andre er på vej ind i nu: 2015.

I samarbejde med Preben Mejer, stifter af TDC Internet og nuværende formand for Innovation Lab i Aarhus, har Berlingske kigget nærmere på syv af filmens forudsigelser.

Verden så som bekendt anderledes ud for 26 år siden – ingen mobiltelefoner, internet, boy bands etc. – men den klassiske komedie om McFly skyder ikke helt ved siden af – når man ser bort fra mode-forudsigelserne.

»Især på idéfronten rammer den godt,« siger Preben Mejer.

Fem opfindelser der gik i opfyldelse

Intelligente briller

Når telefonen ringer hos familien McFly, får de besked via brillerne. »PHONE« står der over brillerne med samme skrifttype, som digitalure havde i 80erne. En sjov detalje er, at selv om filmen på den måde er på forkant med Google Glasses og mobiltelefoner, er telefonen stadig ikke personlig. Man ringer stadig fra husstand til husstand.

»Det er til dig!« råber Marty McFlys datter.

»I dag er vi forbundet fra person til person, og det er en virkelig stor forskel fra den tid,« siger Preben Mejer, der i øvrigt spår Googles intelligente briller en begrænset succes. De vil først og fremmest blive brugt professionelt. Eksempelvis af politimanden, der kan scanne et ansigt og se straffeattesten med det samme, eller mekanikeren, der får hjælp til at se og forstå motoren.

»Men man føler sig jo åndssvag, hvis man bare går rundt med dem på gaden,« siger Preben Mejer.

Sociale medier

Da den 47-årige udgave af Marty McFly bliver fyret, bliver han det over fjernsynet. Her ser vi et videoopkald med chefen, præcis som vi kender det i dag fra Skype, FaceTime m.m. Og ikke nok med at »Tilbage til fremtiden II« forudser videoopkald, i bunden af skærmen kører samtidig en liste over chefens livretter og andre af den slags oplysninger, vi i dag skriver ind på vores Facebook-profil. Første skridt mod vore dages sociale medier.

Ansigtsgenkendelse

Det er rigtigt. Den nyeste teknologi fra diverse smartphones findes allerede i 80ernes fremtid. Doc har et kamera, der ligner en smartphone, og som genkender ansigter. De fire hjørner, der danner en firkant, ligner i øvrigt fuldstændig de fire hjørner på nutidens kameratelefoner. Og de bliver grønne, når de har fokuseret og genkendt ansigtet.

I dag har både Facebook og LinkedIn projekter, der kombinerer deres services med ansigtsgenkendelse. På den måde vil du snart kunne få oplysninger om en person blot ved diskret at scanne deres ansigt – smart for de af os, der har svært ved at huske navne og hvor, vi har mødt folk før. Mindre smart for de, der værner om deres privatliv. Eksempelvis nægter flere værtshuse i Californien al brug af Google Glasses. Berømthederne skal have lov til at blive fulde uden at blive genkendt og delt over internettet.

Fingeraftryksbetaling

Det må have virket langt ude for filmskaberne, når de lod McFlys familie betale varer og komme ind i bygninger med fingeraftryk. I dag kender alle med en ny smartphone teknologien. Systemet for betaling med fingeraftryk er også opfundet, men ikke slået igennem endnu. Ifølge Preben Mejer er det kun et spørgsmål om tid, før vi bruger kroppens særegenhed meget mere.

»Det kan blive fingeraftryk, men det kan også være iris-scannere eller noget endnu mere langt ude. F.eks. er alle gangarter individuelle. I dag har jeg tre forskellige måder at komme ind på min telefon på. Det bliver det samme ved kassen i supermarkedet,« siger han.

Hoverboard

Ja, hjulet har endelig fået lidt konkurrence! I »Tilbage til fremtiden II« flygter Marty McFly fra skurken Biffs barnebarn – som hedder Griff – på et flyvende skateboard, et såkaldt hoverboard. Nu har firmaet Arx Pax fremvist et vaskeægte hoverboard med navnet »Hendo«, og de siger selv, at de bliver klar til at levere i 2015.

Preben Mejer tillader sig dog en vis portion skepsis, når det kommer til den almene brug af hoverboards. Fremtiden tilhører de energibesparende opfindelser, ikke de energikrævende.

»Men det vil da se godt ud hjemme i baghaven,« indrømmer han.

Dehydrerede pizzaer

»Mom, you sure know how to hydrate a pizza,« er et af de klassiske citater fra »Tilbage til fremtiden«. Moren stikker en lille tørret pizza i »hydratoren«, og på få sekunder bliver den varmet og hydreret, så den kommer ud som en friskbagt pizza.

»Det er jo et af de områder, hvor vi langt har passeret, hvad, de troede, var muligt,« siger Preben Mejer.

I dag kan vi allerede printe mad. Du fylder de rigtige bestanddele i »blækpatronerne«, det kan være tørret eller på anden måde komprimeret tomat, brød, ost osv., og så sætter du 3D-printeren til at klare resten. Det går langsomt og smager ikke vildt godt. Men det bliver bedre. Og det er fremtiden, hvis man spørger Preben Mejer.

»Jeg tror, vi kommer til at have den slags printere derhjemme. Der er også store klima og miljø-fordele ved at transportere maden i komprimeret form. Du kommer også til at kunne printe en lækker bøf.«

– og to der ikke gjorde:

Bananskræls-benzin

Marty McFly tror ikke sine egne øjne, da Doc tanker bilen med skrald. Og Preben Mejer køber den heller ikke helt.

»Vi har jo godt nok biobrændsel, så på den måde kan man måske godt argumentere for, at den er god nok. Men den der med at putte skrald direkte ned til motoren, den har jeg ikke set.«

Den nære fremtid tilhører el- og brintmotorer.

»Om 20 år vil benzinbiler være en sjældenhed,« siger Preben Mejer, der også er åben for, at fusionsenergi – energi skabt ved at smelte atomkerner fra let tilgængelige råstoffer – kan udskifte kul og olie.

Flyvende biler

Der findes vel næppe en fremtidsfilm, hvor mennesker kører rundt i biler med hjul. Således også i »Tilbage til fremtiden II«, hvor den gamle DeLorean flyver af sted i et snørklet og tredimensionelt trafiksystem. Efter at have set filmen er det skuffende at se ud af vinduet: 2015 tegner til at holde bilerne på jorden. Det er ikke umuligt at få en bil til at flyve. Det er bare ikke rentabelt.

»Den flyvende bil har det problem, at den bruger en hulens masse energi, og jeg kan ikke se den få nogen gang på jord – så at sige. I virkeligheden er det jo en lidt gammeldags tankegang; den er født ud af bilen, som igen er født ud af hesten. Tendensen går i helt andre retninger. Først og fremmest kollektiv transport, som vil udvikle sig helt vildt med nye førerløse muligheder. Jeg kan godt se, at det er lidt kedeligt. Meget skaberkraft er gået ned i computeren og internettet. Filmen om Steve Jobs ville nok have været bedre, hvis han havde opfundet den flyvende bil.«