Til skue døgnet rundt: Sociale medier ophæver de unges helle

Den konstante strøm af billeder med veltrænede kroppe og sund mad på de sociale medier påvirker unge med lavt selvværd i en negativ retning.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi sammenligner os konstant med hinanden, mens vi skaber vores egen identitet i ungdomsårene.

Vi spejler os i de andre i skolegården og omklædningsrummet efter idrætstimerne. Men med de sociale medier er det blevet muligt at skabe et filter og et mere selektivt billede af sig selv.

Nu flyder der utallige billeder af veltrænede kroppe og slankemad i en konstant strøm gennem de sociale medier, og den udvikling kan gå hårdt ud over unge med selvværdsproblemer. Det er nemlig blevet sværere at gennemskue dem, børn og unge sammenligner sig med.

Det vurderer Jonas Ravn, der er oplægsholder og projektleder med fokus på unge og sociale medier ved Center for Digital pædagogik.

»Hvis man har selvværdsproblemer eller nedtrykt i en periode og logger på de sociale medier og ser en strøm af billeder med folk, der for eksempel fremhæver sig selv med fitnessbilleder, får man et indtryk af, at andre har et bedre liv eller har mere selvkontrol, « siger Jonas Ravn og tilføjer:

»Det kan være hårdt for rigtig mange, når man er midt i en identitetsproces, hvor det handler meget om, hvad man godt kunne tænke sig at være.«

Samtidig viser en ny rapport fra SFI om børn og unges trivsel, at nutidens børn og unge i lidt mindre grad mødes fysisk i hinandens hjem men til gengæld mødes oftere via de sociale medier.

»Det har selvfølgelig en betydning, hvis man er mere sammen via sociale medier, så er man mere eksponeret for den reviderede virkelighed. Det stiller endnu større krav til det, man ser af andres måde at vise sig selv på, « siger Jonas Ravn.

Ifølge ham er grænsen mellem det private og offentlige groft sagt ophævet, fordi man via de sociale medier hele tiden er tilgængelig for andre. Man er til skue og forventes at byde ind med noget til den store onlineverden.

»Det har altid været en vigtig del af ungdommen at spejle sig i andre, og nu har man med sociale medier fået en ekstra mulighed til at spejle sig. Førhen havde de unge mere fri og kunne være sig selv, når de kom hjem fra skole, « siger han og peger på, at den udvikling kan være stressende for de unge.

Rapporten fra SFI konstaterer desuden, at det især er de unge piger, som mistrives, og det skyldes ifølge Michael Danielsen, chefpsykolog i Psykiatrifonden, at piger i højere grad end drenge spejler sig i og måler sig op imod deres omgivelser.

»Når en ung mand ser de smarte og rige i Euroman, tænker han, at det vil jeg også, og det skal jeg nok nå. Imens, når den unge kvinde spejler sig, kommer hun til at føle sig for let. De mangler ofte en robusthed i forhold til deres egne ambitioner og begrænsninger. Så selv om de på mange parametre, som for eksempel i karaktergennemsnit, langt overgår mændene, kæmper de med en skæv selvopfattelse, hvor de synes, at de burde kunne mere,« siger Michael Danielsen.

Han tilskriver en del af den negative udvikling de unges stadig stigende færden på de sociale medier som Facebook og Instagram, hvor de konstant kan spejle sig i hinanden ned i mindste detalje i hverdagslivet.