Til minde om samarbejdets ophør

Omkring 100 mennesker højtideligholdt i aftes i Mindelunden dagen for samarbejdspolitikernes brud med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig, den 29. august 1943.

Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

Dagen blev markeret med musik, fællessang og tale af viceadmiral Tim Sloth og kransenedlæggelse af viceadmiralen og formanden for Frihedskampens Veteraner, Jørgen Barfod.

Samarbejdspolitikkens ophør betød, at den danske regering trådte ud af funktion. Den udløsende faktor var et krav fra den tyske besættelsesmagt, der bl.a. krævede indførelse af dødsstraf for sabotage.

Bag kulisserne fortsatte samarbejdet mellem den danske stat og besættelsesmagten dog, idet ledende embedsmænd i ministerierne med politikerne i baggrunden holdt kontakten til tyskerne. Modstandsbevægelsen så dog den 29. august 1943 som en sejr og et brud med det dansk-tyske samarbejde.

Samarbejdspolitikken har siden Anden Verdenskrig og frem til i dag været genstand for mange diskussioner. Modstanderne af samarbejdspolitikken, herunder Modstandsbevægelsen, så samarbejdet som udtryk for dansk fejhed, mens andre i dag mener, at regeringen ikke havde andet valg end samarbejdslinjen og at politikken sikrede, at Danmark undgik de store tab, som en række andre lande oplevede under den tyske besættelse.