Til fare for statens sikkerhed

En 23-årig mand fra Herning-egnen har fået inddraget sit pas, fordi han ville deltage i kampene mod IS. Han kunne ikke holde ud at se på IS-soldater slå uskyldige ihjel, forklarer den 23-årige.

Danskeren fra Herning-egnen ville til Syrien for at kæmpe sammen med kurderne imod IS. På billledet en kurdisk militsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/TURKEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da politiet ankom, stod der flere flyttekasser fremme i den ellers ryddelige lejlighed. Soveposen var pakket ned i den grønne rygsæk, der stod ved sofaen. Passet lå på skænken i entreen. Den 23-årige mand, der boede i lejligheden sammen med sin kæreste, manglede kun at gå om bord på flyet. Men rejsen stoppede, allerede før den kom i gang.

Den 23-årig danske statsborger fra Herning-egnen fik en dag i maj besøg af politiet. Myndighederne havde fået nys om, at manden ville tilslutte sig den kurdiske YPG-gruppering og deltage i kampene mod terrororganistionen Islamisk Stat, som Danmark selv bidrager til nedkæmpelsen af.

»Der er grund til antage, at De har til hensigt i udlandet at deltage i aktiviteter, hvor dette kan indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden,« var beskeden i politiets afgørelse.

Betjentene inddrog mandens pas i ét år og tog passet med, da de forlod lejligheden igen.

Detaljerne stammer fra en aktindsigt i en række politirapporter fra Midt- og Vestjyllands Politi. Berlingske kender den 23-åriges identitet og har været i kontakt med ham for at efterprøve oplysningerne. Han har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Fast besluttet på kamp

Sagen er en ud af fem af sin slags i Danmark. Det blev i marts muligt at inddrage passet fra danske statsborgere, der vil deltage i væbnede konflikter i udlandet, fordi man fra politisk hold ønskede at dæmme op for såkaldte Syrien-krigere, der støtter Islamisk Stat. Men sagen er samtidig den første, hvor en person får inddraget passet for at ville kæmpe imod IS på den kurdiske side.

Den 23-årige mand er uddannet i det danske militær, hvor han bl.a. lærte at håndtere våben af typen M95 og M96 samt dyssekanon. Han erkendte over for politiet, at hans plan var at tage til Syrien for at kæmpe.

Ifølge afhøringspapirerne var han »ikke særligt religiøs« og »slet ikke fanatisk«. Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi har man lagt en linje, der tager passet fra folk, som rejser til konfliktområderne. Det skaber en forråelse og dermed udgøre en fare for statens sikkerhed, lyder det.

Manden var »fast besluttet på, at det var det, han skulle,« som det lyder i politiets rapport, hvor mandens ønske om at tage af sted beskrives således:

»Han oplyste, at han havde meget svært ved at se videoer af IS-soldater, der slog uskyldige ihjel, hvorfor han ville ned og kæmpe imod dem.«

Det hele begyndte, da den 23-årige mand kom i kontakt med en person fra USA over internettet. Her skaffede han kontakterne, der kunne få ham af sted. Planen var, at han ville rejse først til Istanbul i Tyrkiet og herefter videre til Irak, hvor han skulle mødes med en kontakt, som ville bringe ham det sidste stykke til Syrien. Her skulle den 23-årige mand kort gennemgå våbentræning, inden han skulle sendes i krig.

Selv var manden ikke klar over, at det var ulovligt at tage afsted, forklarede han til politiet. Og han protesterede ikke, da politiet tog hans pas og har valgt ikke at klage over afgørelsen.

Nu går der et år, før den 23-årige mand får sit pas retur og atter kan rejse ud af landet.