Til dig fra ministeren: »Der er sjældent en snorlige vej til succes«

Din passion kommer ikke nødvendigvis af sig selv, når du skal vælge uddannelse. Det kan være, du skal lede efter den og opsøge den, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

»Hvis du ikke en gang imellem tør satse og fejle, går du glip af muligheden for at tænke nyt og blive klogere,« lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Måske er du én af de mange unge, der har besluttet at søge ind på en uddannelse i år. Jeg vil gerne ønske dig tillykke med beslutningen. Det er et vigtigt skridt, for med en god uddannelse får du friheden til at forme dit eget liv, og du vil få mulighed for at udvikle og forandre vores samfund.

Måske er du afklaret om dit valg af uddannelse. Måske er du ikke. Det kan være lidt skræmmende, og mange er bange for at træffe den forkerte beslutning. Det kan jeg godt forstå, for der er selvfølgelig meget på spil.

Mit råd er, at du ikke skal være så bekymret for at træffe et valg. Virkeligheden roder, arbejdsmarkedet og teknologien udvikler sig hele tiden, og der er sjældent en snorlige vej til succes. Du må hele tiden bygge oven på dine erfaringer og træffe dine egne valg. Derfor findes det perfekte studie heller ikke. Søg ikke efter én bestemt drømmeuddannelse, men vælg en uddannelse der kan være et stærkt fundament og sender dig i retning af det, du gerne vil arbejde med senere.

Finder du ud af undervejs, at du ikke er på rette spor, har du stadig mange muligheder.

Du kan selvfølgelig vælge helt om, inden du færdiggør din uddannelse. Eller du kan tone din uddannelse, mens du læser ved at kombinere med en anden overbygningsuddannelse. Vælger du en universitetsuddannelse, kan du også som noget helt nyt prøve dig selv af på arbejdsmarkedet (efter bacheoren, red.) og blive klogere på valg af kandidatuddannelse uden at miste din ret til optagelse på en kandidatuddannelse. Når du så vil læse videre igen, kan du f.eks. tage en akademisk overbygningsuddannelse i stedet for en toårig kandidat, eller du kan søge ind på en erhvervskandidat, hvor du veksler mellem uddannelse og job.

Kodeordet er fleksibilitet. Og den grundlæggende idé er, at vi løbende skal uddanne os og i højere grad veksle mellem studier og arbejde, så vi kombinerer de to. Det giver de bedste muligheder for at finde ud af, hvilken retning man vil bevæge sig i, mens man studerer.

»Følg din nysgerrighed«

Er du i tvivl om dit valg af uddannelse, vil jeg opfordre dig til at gå efter din passion. Det kræver selvdisciplin at læse en videregående uddannelse, og har du ikke passionen, kan det blive svært at holde ved, når arbejdspresset stiger. Uanset, om du f.eks. læser på en professionshøjskole, et erhvervsakademi eller et universitet, er det hårdt at studere, og derfor skal du brænde for den uddannelse, du vælger, og have en klar ide om, hvad du vil med den.

Men din passion kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Det kan være, du skal lede efter den og opsøge den. Besøg uddannelsen til åbent hus. Tag ud og besøg, hvad der kunne være en kommende arbejdsplads. Eller tal med nogen, der har taget samme uddannelse, og undersøg uddannelserne på uddannelseszoom.dk.

Mit sidste råd er, at når du først er kommet ind på din uddannelse, så følg din nysgerrighed, stil spørgsmål og udforsk de mange muligheder, som en uddannelse giver. Man bliver hurtigt forblændet af, at alt skal være helt perfekt, så man ikke tør fejle, stille de dumme spørgsmål og nogle gange gå sin egen vej.

En videregående uddannelse handler om at følge sin nysgerrighed og dygtiggøre sig. Og hvis du ikke en gang imellem tør satse og fejle, går du glip af muligheden for at tænke nyt og blive klogere.

Held og lykke med beslutningen om at vælge en uddannelse. Jeg håber, du bliver glad for dit valg.