Til den midaldrende mand: Kan du tage 40 armbøjninger i træk, har du et stærkt hjerte

Ifølge en undersøgelse vidner muskler i overarme og bryst om et godt hjerte og kredsløb.

Kan du tage flere end 40 af dem her? Hvis ja, så er dit hjerte måske også stærkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan du som midaldrende mand tage 40 armbøjninger eller flere i træk, er det ikke alene godt for overarmene og brystmusklerne.

Ud over at vidne om en vis styrke, vidner det nemlig også om, at du måske ikke skal være helt så bekymret for hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og det, der er værre.

I hvert fald skal du ikke være helt så bekymret som mænd, der blot kan præstere ti armbøjninger i træk.

Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af amerikanske forskere og offentliggjort i tidsskriftet JAMA Network Open.

Dermed mener forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health, at de kan have været med til at finde frem til en ny og meget billig metode til, at f.eks. læger kan vurdere patienters risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

»Resultaterne påviser, hvordan evnen til at tage armbøjninger kan være en nem og gratis måde at anslå risikoen for hjerte-kar-sygdomme uansat rammerne,« siger hovedforfatter Justin Chan i en pressemeddelelse:

Forskerne kan til deres overraskelse konstatere, at evnen til armbøjninger er et bedre redskab til at forudsige hjerteproblemer end løbetest på løbebånd, fremgår det.

Forskerne understreger dog, at undersøgelsen alene er foretaget blandt mænd, og tilmed brandmænd, der takket være deres arbejde må forventes at være i besiddelse af en vis fysisk styrke.

I undersøgelsen er godt 1.100 brandmænd blevet fulgt i ti år. I gennemsnit har de været knap 40 år med et BMI på 28.7.

Undersøgelsen afslører, at der i løbet af de ti år blev registreret 37 tilfælde forbundet med hjerte-kar-sygdomme. De 36 af dem blandt brandmænd, der i forbindelse med test tog 40 eller færre armbøjninger.

Forskerne når på den baggrund frem til, at mænd, der er i stand til at lave 40 armbøjninger eller flere i træk, har en 96 procents lavere risiko for at blive diagnosticeret med en hjertesygdom eller andre hjerteproblemer i en tiårig periode end mænd, der højst kan klare ti armbøjninger i rap.

Fordi undersøgelsen er foretaget blandt brandmænd, og resultatet ikke er gentaget i andre undersøgelser, advarer forskere imod direkte at overføre dens konklusioner til kvinder eller mindre fysisk aktive mænd.