Til angreb mod russerposen

Kriminelle bander fra Østeuropa står bag op mod halvdelen af alle tyverier fra stormagasinet Illum i København. Deres metoder er kreative, og de går efter dyre mærkevarer, der kan sælges videre, siger Illums vagtchef.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vrimler med mennesker i stormagasinet Illum i centrum af København. Julen er gavernes tid, og der er trængsel ved kasseapparaterne. Men det er langt fra alle gæster, der vælger at betale for varer. Hvert år bliver der stjålet varer for flere millioner kroner alene i Illum, og de østeuropæiske bander står for en stor del af tyverierne, siger Illums vagtchef, Thomas, der af sikkerhedshensyn ikke vil have sit fulde navn frem.

»Halvdelen af alle tyverier vi oplever, er organiserede - og ofte af østeuropæiske tyve. De arbejder i grupper, og gør alt for at få dyre og kendte mærkevarer ud så intakte som muligt, så kosterne kan sælges videre«, siger vagtchefen

De østeuropæiske tyves bedste værktøj har i flere år været den såkaldte russerpose, som er foret med metal, der forhindrer alarmerne i at gå i gang. På den måde kan tyvene få tyvekosterne ud af butikken og bagefter fjerne alarmerne i fred og ro. Men tyvenes metoder er kreative og udvikler sig hele tiden, siger han.

»Vi oplever, at tyvene har lavet tasker, kjoler og jakker, som er foret med metal, så de kan tage tyvekosterne på inden under og smugle det ud af butikken. Samtidig har de udviklet noget, der hedder en jammer, som er en elektrisk sender, der forstyrrer alarm-standerne ved udgangene, så de ikke virker. De er meget kreative,« siger han, der som vagtchef forsøger at være på forkant med tyvene, selv om han erkender det kan være svært.

Mere sikring

I et lille lokale i bunden af Illum sidder en vagt og holder øje med alt, hvad der sker inden for i stormagasinet. En masse skærme viser billeder fra overvågningskameraer, der blandt andet er sat op for at afsløre de kriminelle tyvebander. Og der skal fremover opsættes endnu flere kameraer, da det er en af de bedste måder at afsløre tyvene på, siger vagtchefen.

»Vi fanger en del med kameraovervågning. Vi ser, at de arbejder i grupper. De er fire, fem eller seks personer sammen, som har forskellige opgaver. Der er én, der spotter varerne, én der lægger tingene til side, én eller to der holder øje, og så er der den sidste og vigtigste - nemlig personen, der skal tage tyvekosterne. Det kan godt være, at vi ikke fanger dem første gang, men vi gemmer videoerne og forsøger at fange dem, når de ofte vender tilbage,« siger han.

Men det er ikke alene nok til at holde tyvene fra at stjæle. Derfor er der i dag flere vagter og civile butiksdetektiver i Illum end nogensinde før, som er trænet til at udpege de organiserede tyverier. Desuden er Illum ved at skifte alarmstanderne ved udgangene ud med nye, der kan afsløre både russerposer og jammere.

»Vi er igang med at investere i nyt varesikringsudstyr, der både fungerer som antijammer, så tyvenes jammere ikke virker og som metaldetektor, som afslører, hvis der er en vis mængde metal, der går igennem. Det er nødvendigt, da en russerpose fyldt med tyvekoster kan gøre det ud for ti almindelige tyverier,« siger vagtchefen.