Tidslinje: Glasvej-sagen dag for dag

Glasvej -sagen er den tredje straffesag herhjemme om forsøg på terrorisme efter den hårdeste terrorparagraf. Følg den lange retssag her.

Foto: Linda Henriksen (Scanpix)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

11. august 2008
Forelægges de centrale anklagepunkter der drejer sig om Al-Qaeda-forbindelser, bombefremstilling og prøvesprængning.

Der præsenteres beviser for at den ene HK anklagede i 2007 befandt sig i en al-Qaeda-træningslejr i Waziristan. Politiet har videooptagelser af HK, der sidder i lejligheden og håndterer kemikalier, mens han synger en jihad-sang, og på hans mobil er fundet et videoklip, hvor man ser fremstillingen af TATP.

På HKs telefon har politiet da også fundet en række fotos og videooptagelser, der angiveligt stammer fra tiden i Pakistan, bl.a. et billede af HK selv med en AK-47-maskinpistol i hænderne.

15. august 2008
HK forklare at hans motivation skal anskues i Pakistansk sammenhæng. Pakistan skal ifølge HK styres med lovgivning fra islam.

Om Osama Bin Laden udtaler HK: »Hvis han organiserer folk til at kæmpe mod udenlandske magter og forsvare deres land, så synes jeg, han er en helt. Men al-Qaeda deler jeg ikke holdning med, når de bare sprænger en masse mennesker i luften. Jeg vil hellere støtte en gruppe, som har et mål, og som forsvarer deres land,«

HK fortæller at han tog til Pakistan i sin søgen efter ligesindede. En søgen, der også bragte ham til den berygtede Røde Moské i Islamabad - et sted, der er kendt for at huse islamistiske oprørere, og som i sommeren 2007 blev stormet af pakistansk militær.

16. august 2008
Anklager mod den anden terrorsigtede AT fremlægges. På AT bliver der fundet en bombemanual, som AT forklare at han har fået af HK: »Jeg tænkte, at det lød spændende, og at jeg ville gerne have en kopi selv,« forklarede AT, der derfor afskrev en mindre del af manualen, og skjulte den i en bog. AT sendes ud for at købe kemikalier mens HK eksperimenter TAPA.

At klipper videoklip med prøvesprængning sammen med en sang hvor teksten lyder: »Bin Laden er vores leder ... hvis de kalder mig terrorist, siger jeg, at det er en ære ... vores terrorisme er velsignet«.

23. august 2008
Anklagerne fremlægger kommunikation mellem HK og en pakistansk forbindelse Usman, der foregår på nettet gennem en såkaldt død postkasse. Usman indhenter oplysninger om hvordan sikkerheder er på konsulater og særligt turistede steder.

27. august 2008
Der forelægges oplysninger om HK søgen efter information om kemikalier og laboratorieudstyr. Desuden forelægges propaganda nedskrevet i HKs notesbog. HL forklare at hans søgen efter kemikalier og udstyr var baseret på den bombemanual, som politiet fandt gemt i et sofapudebetræk i HKs lejlighed. Han har tidligere forklaret, at han afskrev de mange håndskrevne sider under et besøg i Den Røde Moské i Islamabad.

4. september 2008
Retsmødet beskæftiger sig med HKs påståede forbindelse til al-Qaeda. Der bliver forevist et billede af et højtstående al-Qaeda medlem Abu Nasser al Qahtani. HK udtaler at han kun taler om al Qahtani med baggrund i hans forhold til dennes lillebror og udtalelserne om en forbindelse til al-Qaeda blot tjente det formål at gøre indtryk på AT.

5. september 2008
HK forklarer, at han kun lavede små mængder sprængstof, som skulle affyres som en slags kanonslag. Det var på intet tidspunkt meningen, at han selv eller andre skulle komme til skade, bedyrede han.
Senere forklarer HK at videooptagelser hvor han viser AT hvordan 20 kilo sprængstof skal sidde. Ikke handlede om terror i Danmark, men I virkeligheden handlede de tiltaltes planlagte rejse til Pakistan, og dem der ville dø var pakistanske politifolk, hvis de forsøgte at holde dem tilbage.

10. september 2008
Forsvaret kræver frifindelse med henvisning til at man ikke er nazist blot fordi man læser ”Mein Kampf”. Et andet argument for forsvarets side er at de to unge mænds livsindhold består af at fnise og fantasere om alle mulige syge ting. HK og AT bliver af forsvaret sammenlignet med tegneseriefigurerne Beavis and Butthead. Argumentet fra forsvarets side er, at der måtte stilles krav om en konkretisering af den faktiske planlægningen af et terrorangreb.

21. oktober 2008
Et enigt nævneting erklærer HK og AT skyldige i planlægning af terror.