Tidslinje: Forstå Kundby-sagen på 59 sekunder

Onsdag 19. april begynder retssagen mod den nu 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Onsdag 19. april begynder retssagen mod en nu 17-årig pige, der er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler, hendes tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland og den jødiske skole Carolineskolen i København.

Berlingske giver dig her et hurtigt overblik over sagen:

Før julen 2015: Lærere på pigens tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle tager kontakt til politiet, fordi de finder pigens adfærd bekymrende. Politiet tager kontakt til pigen.

8. januar 2016: Kundby-pigen havde ifølge anklageskriftet udvalgt denne dato til at bombe sin tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle, Nordvestsjælland, men modtog ikke ordre om at udføre angrebet. Skolens ældste elever holdt gallafest på skolen denne dag.

13. januar 2016: Med bomberyddere og ekstra mandskab rykker Midt- og Vestsjællands Politi ud til en adresse i Kundby, hvor de anholder pigen kl. 12.22. På adressen finder politiet ifølge anklageskriftet bombemanualer og ingredienser, som kan bruges til at fremstille bomber. Sagen bliver totalt mørklagt.

14. januar 2016: En 24-årig østjyde melder sig selv til politiet. Han har tidligere været i politiets søgelys, fordi han har været udrejst til Syrien, hvor han angiveligt har lært at betjene våben. Han sigtes for medvirken til pigens terrorplaner.

8. februar 2016: En måned efter det påtænkte angreb mod Sydskolen planlagde pigen ifølge anklageskiftet at angribe den jødiske Carolineskole i København. Hun var dog anholdt forinden.

17. juli 2016: Under sin varetægtsfængsling på den lukkede institution Grenen, stikker Kundby-pigen en ansat pædagog ned. Hun bruger et stikvåben, som hun har lavet af knust spejlglas og rammer i højre side af maveregionen. Skaden er ikke livstruende.

10. februar 2017: Anklagemyndigheden rejser tiltale mod pigen for forsøg på terrorisme. Samtidig bliver den nu 25-årige østjyde løsladt i sagen på grund af manglende beviser.

19. april 2017: Retssagen mod den unge pige begynder. Hun nægter sig skyldig i terrortiltalen, men erkender overfaldet på pædagogen på Grenen. Pigen har på dette tidspunkt siddet varetægtsfængslet i mere end et år og tre måneder.

3. maj 2017: Anklagemyndigheden er blevet opmærksom på nye, »væsentlige« oplysninger, som man gerne vil inddrage i sagen.