Tidslinje: Forstå Kundby-sagen på 59 sekunder

Onsdag 19. april begynder retssagen mod den nu 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag 19. april begynder retssagen mod en nu 17-årig pige, der er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler, hendes tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland og den jødiske skole Carolineskolen i København.

Berlingske giver dig her et hurtigt overblik over sagen:

Før julen 2015: Lærere på pigens tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle tager kontakt til politiet, fordi de finder pigens adfærd bekymrende. Politiet tager kontakt til pigen.

8. januar 2016: Kundby-pigen havde ifølge anklageskriftet udvalgt denne dato til at bombe sin tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle, Nordvestsjælland, men modtog ikke ordre om at udføre angrebet. Skolens ældste elever holdt gallafest på skolen denne dag.

13. januar 2016: Med bomberyddere og ekstra mandskab rykker Midt- og Vestsjællands Politi ud til en adresse i Kundby, hvor de anholder pigen kl. 12.22. På adressen finder politiet ifølge anklageskriftet bombemanualer og ingredienser, som kan bruges til at fremstille bomber. Sagen bliver totalt mørklagt.

14. januar 2016: En 24-årig østjyde melder sig selv til politiet. Han har tidligere været i politiets søgelys, fordi han har været udrejst til Syrien, hvor han angiveligt har lært at betjene våben. Han sigtes for medvirken til pigens terrorplaner.

8. februar 2016: En måned efter det påtænkte angreb mod Sydskolen planlagde pigen ifølge anklageskiftet at angribe den jødiske Carolineskole i København. Hun var dog anholdt forinden.

17. juli 2016: Under sin varetægtsfængsling på den lukkede institution Grenen, stikker Kundby-pigen en ansat pædagog ned. Hun bruger et stikvåben, som hun har lavet af knust spejlglas og rammer i højre side af maveregionen. Skaden er ikke livstruende.

10. februar 2017: Anklagemyndigheden rejser tiltale mod pigen for forsøg på terrorisme. Samtidig bliver den nu 25-årige østjyde løsladt i sagen på grund af manglende beviser.

19. april 2017: Retssagen mod den unge pige begynder. Hun nægter sig skyldig i terrortiltalen, men erkender overfaldet på pædagogen på Grenen. Pigen har på dette tidspunkt siddet varetægtsfængslet i mere end et år og tre måneder.

3. maj 2017: Anklagemyndigheden er blevet opmærksom på nye, »væsentlige« oplysninger, som man gerne vil inddrage i sagen.