Tidligere vaccinechef kalder udvikling »meget bekymrende«: Her stiger smittekurven med alarmerende hast

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Brasilien var det første latinamerikanske land, der nåede 100.000 coronatilfælde. Det hjørne rundede Peru også midt i maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernesto Benavides/Ritzau Scanpix

Godmorgen, og velkommen til en hurtig overflyvning af nogle af dagens vigtigste historier.

De fleste af dem har naturligvis med coronapandemien og dens følgevirkninger at gøre. Derfor begynder vi med de seneste coronatal. Lørdag blev der registreret 49 nye tilfælde herhjemme, mens antallet af indlagte på de danske hospitaler fortsætter med at falde langsomt. En enkelt person døde lørdag efter at være blevet konstateret smittet med covid-19.

Bekræftede smittede i Danmark: 11.924
Indlagte: 81
Indlagte på intensiv: 15
Heraf i respirator: 9
Antal døde: 587
Bekræftede smittede på verdensplan: 6.891.213
Døde på verdensplan: 399.718

Smitten stiger voldsomt uden for Europa

Ser man på de stabile danske tal, har vi grund til at tro, at virus i øjeblikket er på retur herhjemme – på samme måde, som den er det i det meste af Europa. Til gengæld ser det ikke så godt ud i andre dele af verden.

Smittekurverne stiger således kraftigt i lande i Asien og i Sydamerika.

Den seneste tid har antallet af nye daglige coronasmittede på verdensplan ligget over 100.000. En udvikling, som tidligere vaccinechef i WHO Bjørn Melgaard over for TV 2 kalder »meget bekymrende«.

Læs TV 2s historie her

I form igen

Til gengæld går det nu overraskende stærkt med at genåbne det danske samfund. Regeringen og Folketingets partier blev lørdag aften enige om, at indendørs idrætsfaciliteter, for eksempel svømmehaller, fitnesscentre og legelande, skal være en del af genåbningens fase tre og således må slå dørene op allerede fra i morgen, mandag. Disse har været lukkede siden marts på grund af smitterisikoen.

»Heldigvis er vi nu et sted, hvor smittefaren er så meget under kontrol, at vi kan give lov til at åbne,« siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Kulturministeriet har nu travlt med at udarbejde det regelsæt om afstand og hygiejne, aktiviteterne skal leve op til.

Læs historien her

Claus Sloth har som resten af landets fitnesscenterejere fået besked på at lukke. Nu må fitnesscentrene genåbne – under nye forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Danskerne fik at vide, at corona ikke ville komme til landet. Flere medarbejdere i SSI var dog bekymrede

Det viser sig nu, at flere eksperter i Statens Serum Institut var bekymrede for smittens mulige udbredelse i Danmark, samtidig med at myndighederne nedtonede risikoen over for danskerne og fortalte os, at man sagtens kunne rejse til Italien og »nyde ferien«.

De danske sundhedsmyndigheder har allerede fået kritik for at ignorere risikoen for coronasmitte i Danmark. Nu undrer en ekspert sig over forløbet, ligesom politikere ønsker at få klarlagt, hvad der skete.

Blev der spildt for megen kostbar tid i de indledende faser af kampen mod virus? Og hvem vidste hvad hvornår?

Berlingskes Helene Holst og Søren Domino fortæller historien

SSI fortalte danskerne, at smitten ikke ville komme hertil. Nu viser det sig, at flere af instituttets medarbejdere var bekymrede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Gruber/Ritzau Scanpix.

Kritik af plan om ledige på skolebænken

Ledigheden er foreløbig vokset med 44.000, siden coronakrisen brød ud – et tal, der forventes at stige yderligere, når de økonomiske hjælpepakker udfases. Regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen vil på den baggrund sende titusinder på skolebænken for at kvalificere dem til nye job, og han er klar med en hastelov inden sommerferien.

Eksperter peger dog på, at dette ikke nødvendigvis er nogen god idé. Forskningsleder Jacob Nielsen Arendt fra Rockwoolfondens Forskningsenhed, der i mange år har analyseret, hvad der har effekt, når det handler om at få ledige i arbejde, er skeptisk:

»Rigtig meget af den forskning, vi har, peger på, at der egentlig ikke er nogen effekt på beskæftigelsen i mange af de indsatser omkring uddannelse, som vi bruger – især ikke for de ledige. Langt størstedelen af de opkvalificeringskurser, man bruger til ledige, er der ikke de store effekter af.«

Berlingskes Bent Winther har historien

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er klar med en hastelov, der skal sende en stor del af de mange ledige på skolebænken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Venstre vil have flere ind på stadion

Fredag kom det til offentlighedens kendskab, at regeringen ønsker, at Superligaens fodboldkampe på ny skal kunne spilles med tilskuere på tribunerne.

Af det brev til partilederne, som regeringen har sendt forud for weekendens forhandlinger om yderligere genåbning af Danmark, fremgår det, at den foreløbig kun ønsker at lukke 500 fodboldfans ind ad gangen på de danske stadioner.

Det er alt for lidt, mener Venstres kulturordfører, Britt Bager, som er af den opfattelse, at man skal tage hensyn til lokalitetens størrelse. Hun bakkes op af Jens Rohde fra De Radikale.

Læs historien her

Et tomt Parken før superligakampen mellem FC København og AC Horsens. Nu må tilskuerne snart vende tilbage. Men hvor mange ad gangen? Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Fyn skal det være

Lad os slutte af uden at nævne corona. Sådan da.

Sommerferien venter lige om hjørnet, og det er muligt, at grænserne indtil videre vil være lukkede til nogle af danskernes foretrukne feriemål. Er man ikke lige til vandretur i de norske fjelde eller et ophold på en campingplads på tyske Lüneburger Heide, er 2020 måske året, hvor man skal opleve vores egen lille baghave.

»Fyn skal det være«, hedder det i en reklamekampagne, der kører for tiden. Det synes Berlingskes rejseredaktion tilsyneladende også, for den har udarbejdet en udmærket guide til fynske herligheder.

Den kan du læse her

Hindsgavl Slot ved Middelfart er en af de mange fynske muligheder for overnatning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.