Tidligere troede man, at et dagligt indtag af aspirin var sundt for ældre. Det er det ikke, tværtimod

Et nyt, stort studie viser, at raske ældre mennesker over 70 år ikke har gavn af at indtage aspirin dagligt. I stedet stiger risikoen for indre blødninger.

Et dagligt indtag af lavdosis-aspirin for raske personer over 70 år øger ifølge et nyt stort studie risikoen for indre blødninger i maveregionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastien Bozon/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ældre mennesker med et godt helbred bør holde sig fra aspirin i daglige doser. Det viser et nyt stort studie, som forskere i USA og Australien står bag.

Resultatet er overraskende, fordi det tidligere har været en helsetrend blandt sunde ældre over 70 år at tage en lavdosis aspirin-tablet dagligt for at mindske risikoen for kræft og hjerteproblemer.

I USA har aspirin til denne målgruppe sågar været så populært, at man har omskrevet mottoet »an apple a day keeps the doctor away« (et æble om dagen holder lægen væk) til »an aspirin a day keeps the doctor away«.

Men det nye store studie, der er foretaget blandt 19.000 amerikanere, viser, at det ikke kan bevises, at et dagligt indtag af lavdosis-aspirin har den virkning på de raske ældre. Og endnu vigtigere – at det kan have en negativ virkning.

Et dagligt indtag af lavdosis-aspirin for raske personer over 70 år øger således risikoen for indre blødninger i maveregionen. Blødninger, der potentielt kan være fatale.

»Det betyder, at millioner af sunde ældre rundt om i verden, der tager små doser af aspirin, uden at det er medicinsk begrundet, formentlig gør det unødigt, fordi studiet viser, at der ikke er nogen overordnet fordel ved det, som kan kompensere for den øgede risiko for indre blødning,« siger professor John McNeil fra Monash Universitetet i Australien til BBC.

Resultaterne har ifølge BBC fået forskerne til at advare mod selvmedicinering med aspirin.

Har man taget lavdosis-aspirin dagligt i en længere periode, anbefales det ikke, at man stopper fra den ene dag til den anden, men at man langsomt trapper ned efter dialog med sin læge.

Aspirin har en dokumenteret positiv virkning for personer, der har haft et hjerteanfald eller et slagtilfælde, fordi aspirin fortynder blodet og dermed mindsker risikoen for nye anfald.

Studiets resultater gælder derfor ikke for personer, der tager aspirin som følge af et hjerteanfald eller et slagtilfælde. For denne gruppe opvejer aspirinens fordele fuldstændig dens bivirkninger, understreger forskerne.