Tidligere terrorsigtet i Kundby-sagen: Jeg kunne vel være et perfekt billede på, hvem der kunne have hjernevasket pigen

Danmarks Radio har interviewet den 25-årige mand, der tidligere var sigtet for medvirken til forsøg på terror i Kundby-sagen. Sigtelsen er frafaldet, og han kan nu se frem til erstatning.

ARKIVFOTO 2015 af Carolineskolen i København, hvor Kundby-pigen er sigtet for at ville begå terror (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Jeg ved godt, at jeg har min baggrund og har været i Syrien tidligere, og politiet mener også, at jeg har været radikaliseret og går meget op i min tro. Så jeg kunne vel være et perfekt billede på, hvem der kunne have radikaliseret eller hjernevasket pigen.«

Sådan siger den nu 25-årige mand, der tidligere var sigtet for medvirken til forsøg på terror i Kundby-sagen. Det fortæller Danmarks Radio, der har interviewet manden, de kalder MC.

Den 25-årige MC blev sigtet efter straffelovens paragraf 114, den såkaldte terrorlov, da Midt- og Vestsjællands Politi efterforskede sagen mod den dengang 15-årige pige fra Kundby. Han blev sigtet for at have hjulpet pigen i den usædvanlige sag. Den i dag 17-årige er den første kvinde, der er blevet tiltalt for forsøg på terror herhjemme. Ifølge politiet har hun forsøgt at fremstille sprængstof for at kunne bombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

MC blev sigtet for for at have hjulpet Kundby-pigen med planerne og har siddet varetægtsfængslet i mere end et år. Han er bandemedlem, men er også kendt af myndighederne som jihadist, fordi han i 2013 rejste til Syrien for at deltage i borgerkrigen. Det var derfor ikke uvant for MC, at politiet gerne ville snakke med ham. Han fik af vide, at han var eftersøgt og meldte derefter sig selv. Han blev dog overrasket, da han hørte, hvad det drejede om, fordi han ikke følte han kendte pigen specielt godt.

»Jeg tænkte, »hvad fanden snakker de om«. Jeg sagde til dommeren »hallo er de helt væk eller hvad?« Jeg har sgu ikke noget med terror at gøre. Det største, jeg har lavet, er maks at have haft kanonslag. Jeg har sgu ikke noget med bomber at gøre,« siger han til DR.

MC og Kundby-pigen kommunikerede på nettet, fordi pigen søgte viden om islam. MC er selv konvertit, og har som muslim følt sig uden for det danske samfund.

MC var sigtet og varetægtsfængslet i over et år, og kan nu se frem til erstatning.

Forstå Kundby-sagen på 59 sekunder her.

Kundby-sagen, der betegnes som en af danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige terrorsager på grund af den voldsomme anklage og pigens unge alder, begynder ved Retten i Holbæk onsdag formiddag. Læs de centrale anklager her.