Tidligere SSI-direktør: Her bør regeringen åbne næste gang

Ifølge en tidligere direktør for Statens Serum Institut kan det give god mening at åbne mindre butikker og frisører som det næste. De bidrager nemlig ikke så markant til smitten, vurderer han.

Frisører og mindre butikker holder lukket på nuværende tidspunkt, men ifølge en coronaekspert bør disse være de næste til at åbne, hvis smittesituationen tillader det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være helt oplagt for regeringen at se på, hvordan den »inden for en overskuelig fremtid« kan åbne op for eksempelvis frisører og mindre forretninger, som ikke har specielt mange kunder i butikken ad gangen.

Sådan lyder vurderingen fra Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere, mangeårig administrerende direktør i Statens Serum Institut og læge. Den nu pensionerede læge tillader sig nemlig at sætte spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad mindre butikker og frisører bidrager til at sprede smitte i samfundet.

»Jeg kan godt have svært ved at tro på, at frisører eksempelvis bidrager i nogen særlig grad til smittespredningen. I princippet kunne man godt åbne op og sige, at kunderne skal få taget en hurtigtest, før de går til frisøren,« siger Nils Strandberg Pedersen og uddyber:

»Men det er bare ét eksempel. Der er masser andre eksempler.«

Udmeldingen fra Nils Strandberg Pedersen kommer, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag aften meldte ud, at de yngste skoleelever i 0. til 4. klasse skal tilbage på skolebænken mandag den 8. februar.

Det sker, efter at det er lykkedes at få »banket« smitten ned og skabe luft i sygehuskapaciteten, som ministeren udtrykte det.

Men i første omgang er det kun de yngste elever, der får lov til at vende tilbage til en mere almindelig hverdag. Det skyldes blandt andet den engelske variant af coronavirus, B.1.1.7, der for blot få dage siden nærmede sig 1.000 smittetilfælde i Danmark i alt.

Det såkaldte kontakttal – tidligere kaldet smittetrykket – blev i sidste uge opgjort til 1,07 for den britiske variant. Det betyder, at varianten får mere og mere fodfæste.

»Dette er en meget lille og meget kontrolleret nålestiksoperation, vi foretager her i Danmark. Det er en forsigtig genåbning, og det er der mange grunde til. Den primære årsag er, at vi står med mutationen B.1.1.7,« sagde Magnus Heunicke på mandagens pressemøde.

Fornuftigt at kigge på

Netop på grund af den engelske variant har Nils Strandberg Pedersen svært ved selv at afgøre, hvornår det helt præcist er forsvarligt at åbne mindre butikker. Variantens udvikling er nemlig afgørende for den kommende og gradvise genåbning, og den vurdering må man overlade til Statens Serum Instituts eksperter, siger han.

Han henviser imidlertid til den rapport, som den såkaldte »faglige referencegruppe« bestående af blandt andre to tidligere økonomiske overvismænd og flere af Danmarks førende virusforskere afleverede 11. januar.

Heraf fremgår det, at blandt andet udvalgsvarebutikker og liberale erhverv herunder frisører har fået en »mellemprioritet«. Det betyder, at disse er de næste i køen efter grundskolens 0. til 4. klasse til at genåbne.

Det er med god grund, påpeger Nils Strandberg Pedersen.

»En masse af de små butikker vil ikke bidrage væsentligt til smittespredningen, for hvis de overholder kravene om antal af personer i butikken og afstand, kan de godt holde åbent på forsvarlig vis,« vurderer den tidligere direktør i Statens Serum Institut.

GRAFIK

Her er ekspertgruppens prioriterede rækkefølge

Vurdering af prioritet i rækkefølge for lempelser af de vurderede tiltag.

På pressemødet forsikrede Magnus Heunicke om, at eksperterne er i gang med at regne på, hvordan man kan åbne mere af samfundet. Det kan være en god idé, mener Nils Strandberg Pedersen, for visse erhvervsdrivende kan måske have svært ved at se logikken i restriktionerne:

»Der er masser af mennesker i supermarkederne. Her er risikoen for smittespredning alt andet lige større, end den er i en lille butik. Så det kan være meget fornuftigt at kigge på, om man kan åbne de små butikker inden for en overskuelig fremtid,« siger han.