Tidligere spionchefer: Vi kan ikke stoppe terror

Vesten kommer til at se flere terrorangreb, men risikoen for at dø i et angreb er meget lille, lyder det.

Vesten kommer til at se flere terrorangreb, lyder det fra en tidligere topchef i den amerikanske efterretningstjeneste i CIA til Politiken. Her ses et billede efter angrebet på Krudttønden i København sidste år. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Sommerens mange terroraktioner viser, at truslen fra terrorister har ændret sig så markant, at efterretningstjenesterne fremover får meget sværere ved at forhindre angreb.

Sådan lyder den samstemmende vurdering fra to forhenværende topchefer i henholdsvis den danske og den amerikanske efterretningstjeneste i Politiken fredag.

»Terroristerne benytter nye metoder, samtidig med at vi også ser nogle nye typer terrorister i retning af psykisk syge eller ustabile mennesker, der på egen hånd laver et angreb.«

»Det har gjort terrortruslen meget mere kompleks og sværere for efterretningstjenesterne at bekæmpe,« siger Jakob Scharf til Politiken.

Han var frem til 2013 chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Politiet i Danmark bruger meget store ressourcer på bevogtning og overvågning, men i virkeligheden giver det meget lidt sikkerhed,« siger Jakob Scharf til avisen.

Den forhenværende leder af CIAs antiterrorcenter Robert Grenier mener, »at vi kommer til at se flere angreb«.

»Forventningerne til, hvad efterretningstjenesterne kan forhindre, er meget overdrevne,« siger Robert Grenier til Politiken.

Derfor må de vestlige lande efter hans vurdering lære at leve med den kendsgerning, at de med jævne mellemrum vil blive udsat for et terrorangreb.

»Men man er nødt til at sætte det i perspektiv. Bare i USA dør 30.000 mennesker i trafikken om året. Selv med flere terrorangreb er den enkeltes risiko for at blive et offer for terror meget lille,« siger Robert Grenier til Politiken.

Ligesom Jacob Scharf arbejder han i dag i et privat sikkerhedsfirma.

Efterretningstjenesterne skal til at arbejde på en helt ny måde, mener Jakob Scharf:

»Man skal træne almindelige mennesker på offentlige steder til at blive bedre til at opdage individer, der har en mistænkelig opførsel. Det kan være en buschauffør eller tjener på en bar, der pludselig ser noget usædvanligt.«

»Derudover må efterretningstjenesterne samarbejde mere med andre institutioner, som de ikke tidligere har arbejdet sammen med - blandt andet psykiatriske hospitaler,« siger Jakob Scharf til Politiken.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

/ritzau/