Tidligere spindoktor sammenligner Mette Frederiksen med Anders Fogh

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du allerede til morgenkaffen kan blive klædt på til dagen.

Tidligere spindoktor sammenligner Mette Frederiksens styreform med Anders Foghs opgør med ekspertvældet,  (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix) Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

God tirsdag morgen og velkommen til nyhedsoverblikket.

I dag er det blandt andet Rigspolitiets rolle i minksagen, som Berlingskes journalister kigger efter i sømmene.

Først tager vi et kig på de seneste coronatal for Danmark:

Bekræftede smittede i Danmark: 80.481 (+1.129)
Antal indlagte:  259 (+3)
Antal indlagte på intensiv:  44 (+1)
Antal bekræftede døde i Danmark: 837 (+8)
Antal bekræftet overstået smitte: 63.515 (1.001)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 63.229.355
Antal dødsfald på verdensplan: 1.467.673

Tallet i parentes viser ændringer i forhold til døgnet før.

Se flere tal hos Statens Serum Institut og Johns Hopkins University.

Grav først – undersøg risikoen bagefter

Vi begynder overblikket hos Jyllands-Posten, der har skaffet sig aktindsigt i sagen om nedgravning af store mængder døde mink, som nu muligvis skal graves op igen.

Den viste journalisterne, at det først var efter, at der var gravet meterdybe render til tusindvis af døde mink, og efter, at nogle af kadaverne allerede var i jorden, at Miljøstyrelsen lavede en vurdering af massegravenes risiko for miljøet.

Den vurdering førte til, at Miljøstyrelsen udstak et forsigtighedsprincip om, at minkene skulle placeres mindst 300 meter væk fra Boutrup Sø i Holstebro Kommune for at sikre en »minimering af risikoen for påvirkning af vandområderne«.

Dette blev dog for sent kommunikeret til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der stod for nedgravningen: Minkene var allerede begravet tættere på søen end 300 meter.

Forløbet møder stærk kritik fra miljøordførere på begge sider af Folketinget.

»Jeg synes, at rigtig meget i den her sag vidner om, at man har handlet nærmest panikagtigt hurtigt. Jeg kan godt forstå, at der er sket fejl, for man stod i en situation uden lige, men det er selvfølgelig uacceptabelt, for det kommer til at være på bekostning af naturen, miljøet og måske vores grundvand,« siger Enhedslistens Mai Villadsen til Jyllands-Posten.

Politiets rolle kulegraves

Hverken Justitsministeriet og politiet ønsker at svare på en række centrale spørgsmål om Rigspolitiets rolle i minksagen. Og det på trods af at Miljø- og Fødevareministeriets »Redegørelse for forløbet vedrørende manglende hjemmel til at udvide den hidtidige indsats med aflivning af mink til hele landet«, vækker opsigt blandt både jurister og oppositionens politikere.

Redegørelsen rummer nemlig formuleringer fra et såkaldt actioncard fra politiet, der med stor præcision fortæller betjentene, hvordan de skal reagere i tilfælde af, at de ikke får adgang til en minkfarm:

»Ved »NEJ« fra ejer:

Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?«

Læse hele historien i Berlingske her

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mette Frederiksen sammenlignes med Anders Fogh

Mette Frederiksens måde at håndtere minkkrisen bliver i Berlingske kritiseret af tidligere spindoktor Michael Kristiansen. Han sammenligner hendes styreform med Anders Foghs opgør med ekspertvældet, men at Mette Frederiksen tillige satte »store dele af det socialdemokratiske kampagneapparat ind i ministerierne og igangsatte en styring af regeringens arbejde, som er uden sidestykke i dansk parlamentarisme«.

Minksagen blev helt unødvendigt kompliceret af ministre, der holdt sig dårligt orienteret, skriver Michael Kristiansen.

»Der findes i denne sag ikke en minkavler, der ikke mener, at syge dyr skal aflives. Der findes ikke en eneste politiker, der ikke ville have stemt for en kontrolleret aflivning af mink. Det er i bund og grund en sag, hvor statsministeren uden antydningen af problemer kunne have fået politisk opbakning til de tiltag, der var nødvendige. Det er jo også derfor, at statsministeren bliver ved med at sige, at resultatet var blevet det samme. Et udsagn der så også udstiller Mette Frederiksens demokratisyn.«

Læs Michael Kristiansens indlæg her

Hvad skal der ske med de danske IS-tilhængeres børn?

En anden vigtig historie, der har en lang forhistorie, kan man også læse i Berlingske. Det drejer sig om de omkring 40 børn af danske statsborgere, der opholder sig i Syrien, hvoraf cirka 25 af bor i de kurdisk kontrollerede lejre i Syrien, al-Roj og al-Hol. Lejrene er berygtede for dårlige sanitære forhold og for at være domineret af voldelige fanatikere, der ikke har opgivet Islamisk Stats (IS) ideologi.

Hvorvidt børnene bør bringes til Danmark er et spørgsmål, der deler danske politikere og debattører, mens der er større enighed om, at deres forældre, der sluttede sig til IS, aldrig må vende hjem. En af dem, der støtter at hente børnene hjem, er de Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, der understreger, at det er »hævet over enhver tvivl, at vi skal have de danske børn hjem«. Læs om det svære spørgsmål her.

Swipe-eksplosion under Black Week

Midt under krisen er der også nyt fra betalingsappen MobilePay, der til Politiken kalder Black Week for »den største danske e-handelsuge nogensinde«.

Der er nemlig blevet swipet løs i udsalgsugen, som aldrig før – nærmere bestemt to millioner gange.

Fra mandag morgen til søndag nat havde danskerne omsat for 1,2 milliarder kroner via MobilePay-appen.

Begge tal er rekordstore, og i forhold til samme uge 2019 er det en stigning på 48 procent.