Tidligere skoleleder sender besked direkte til kriminelle unge i Vollsmose: Stop nu!

Arkivfoto. Politiet måtte rykke ud til H.C. Andersen Skolen i Vollsmose i Odense under og efter forfatteren Yahya Hassans holdt digtoplæsning på skolen tirsdag aften d.26. november 2013. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

’Stop nu!’

Sådan lyder opfordringen fra Olav Rabølle Nielsen, der har været skoleleder i næsten 30 år i Vollsmose og i dag er medlem af Odense Byråd for Socialdemokratiet.

Beskeden på politikerens Facebook-profil er ikke til Odenses befolkning generelt, men en direkte opfordring til de unge i byen, som skaber utryghed og ikke mindst giver Vollsmose-bydelen et dårligt ry.

Bydelen har igen været i fokus, efter en kvindelig dyreredder fra Dyrenes Beskyttelse mandag blev overfaldet af en gruppe unge.

»I stedet for at have en masse meninger om de sager, der har været, laver jeg min egen kampagne, hvor jeg taler direkte til miljøet. Jeg er nemlig Facebook-venner med mange af dem, det drejer sig om. Det er unge mennesker, som blandt andet er gamle skoleelever og er kommet i mit hjem. Jeg må bruge den autoritet, jeg har som gammel skoleleder. Det er et lille forsøg på at opfordre dem til at tænke sig om,« siger Olav Rabølle Nielsen.

»Det giver knubs, og nogle mener, jeg er et stikkersvin, som de ikke kan regne med mere. Men samtidig er der mange, der bakker op om mig.«

Olav Rabølle Nielsen bor tæt på Vollsmoe, har undervist der i 30 år og kommer ugentligt i den lokale fodboldklub og spiller med de lokale drenge. Han har over 4.000 venner på Facebook, hvoraf de fleste er lokale, forklarer han.

Derfor kalder han det også lidt en gråzone, han bevæger sig ud i, når han på sin offentlige Facebook-profil adresserer de unge direkte.

»Jeg kender alle de unge mennesker, som laver balladen og er medlemmer af Black Army. Men det fylder for meget med bander og dårlig opførsel. Så kan man vælge at eksponere problemerne endnu mere med politiske udtalelser, som gør vreden og paranoiaen større hos de mennesker, der føler sig angrebet. Og det er synd for de mennesker, som prøver at gøre deres bedste for området. De føler sig stigmatiseret hele tiden med overskrifterne, der er om Vollsmose,« mener Olav Rabølle Nielsen.

Det store dilemma er ifølge lokalpolitikeren, at al kriminalitet bliver forbundet med indvandrere og adresseres Vollsmose, mener han.

»Men Black Armys klubhus ligger ikke i Vollsmose, og Black Armys medlemmer bor ikke nødvendigvis i Vollsmose. Men Vollsmose har fået det ry, og det gør det endnu sværere for os at komme ud af den onde cirkel og få Vollsmose til at blive et ordentligt område. En hverdag i Vollsmose er stille og rolig, og man kan sagtens gå rundt i fred.«

Olav Rabølle Nielsen forklarer, at Black Army begyndte med at være en flok utilpassede drenge, som fandt ud af, at de kunne tjene hurtige penge, da de ikke slog til i uddannelsessystemet. Gruppen er vokset og står ifølge politiet for omfattende hashhandel på Fyn.

»De er ligeglade med sociale ydelser, for de tjener en kontanthjælp på en halv time, hvis de bare er brutale nok,« siger han.

Hvad kan man stille op for at komme problemet til livs?

»Fra borgmesterens og politiets side er man stålsat på at stresse de kriminelle maksimalt. Og mange er røget i spjældet på det seneste. Det er okay, for de træder over nogle grænser og må tage konsekvensen.«

Men det hjælper vel ikke på lang sigt at smide dem i fængsel, hvor de måske kan udvide deres kriminelle netværk?

»Almindelige mennesker siger, at folk, der begår kriminalitet skal straffes. Men folk med forstand på fængselssystemet ved godt, at sidder du i fængsel i syv år, bliver de ikke mindre kriminelle. Tværtimod. Og selvom du sidder i fængsel, kan du sagtens styre tingene inde fra. Men politimesterens pointe er, at de til gengæld ikke laver ulykker så længe, de sidder i fængsel.«

Hvordan kommer man så ind til roden af problemet?

»Man fældede Al Capone på en skattesag. Men han blev ikke dømt for den brutalitet, han udøvede. Det er også derfor, at alt skal tages i brug. Selvfølgelig skal de dømmes på regulær voldskriminalitet. Men jeg tror bedst, man rammer dem ved at gå efter pengepungen og tage værdierne fra dem. Og selvfølgelig skal de også dømmes på regulær voldskriminalitet,« siger Olav Rabølle Nielsen og fortæller, at mange unge uden arbejde kører rundt i dyre biler.

»Og det er frustrerende for de almindelige menneskers retsfølelse, at de kan se bandemedlemmer køre rundt i leasede biler til et par millioner, mens vi andre kører rundt i en Nissan Juke.«