Tidligere Se og Hør-chef: Frygtede hævn fra fyret journalist

Tidligere Se og Hør-chefredaktør Kim Henningsen erkender »hamrende ulovlig« skattefusk på ugebladet, men fastholder at han ikke så noget forkert i samarbejdet med tys-tys-kilden.

Tidligere chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen, ankommer til afhøring i Se og Hør-sagen om tys tys-kilden i Retten i Glostrup mandag d. 19. september 2016. (Foto: Uffe Weng/Scanpix 2016). (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kim Henningsen går med rolige skridt mod afhøringsstolen i retslokalet i Glostrup. Den forhenværende Se og Hør-chefredaktør er iført jakkesæt og blanke sko, og han taler, som han går: roligt, tilsyneladende afklaret.

Før anklager Henrik Uhl Pedersen begynder afhøringen, beder Kim Henningsen om ordet og fisker en seddel op fra lommen.

»Jeg sidder her med intentionen om at svare ærligt på alle spørgsmål,« begynder han.

Kim Henningsen fortæller retten og tilhørerne, at han i 2013 og 2014 var indlagt på en psykiatrisk afdeling med svære depressioner. Ikke på grund af Se og Hør eller sagen om tys-tys-kilden, men på grund af »uoverskuelige privatøkonomiske udfordringer«.

Herefter forklarer Kim Henningsen, hvorfor han allerede før afhøringen forudser, at der uvægerligt vil være flere spørgsmål, han ikke kan huske svaret på.

»Under mine indlæggelser blev jeg bl.a. behandlet med to gange 12 elektrochok, og jeg er desværre stadig ramt af den hyppigst forekommende bivirkning ved elektrochok: Hukommelsestab,« siger han og understreger selv, at det ikke fritager ham for ansvar: »Alt, hvad der foregik på Se og Hør i mine fire år som ansvarshavende chefredaktør, er mit ansvar og kun mit - uanset om jeg kan huske det eller ej.«

Med det bagtæppe begynder afhøringen. Kim Henningsen er ifølge anklageskriftet tiltalt for »under særligt skærpende omstændigheder at have medvirket til« den såkaldte tys-tys-kildes forbrydelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Kim Henningsen bliver i dag afhørt i Retten i Glostrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

IBM/Nets-systemoperatøren nulstillede angiveligt 31 gange kollegers brugere i Nets systemer og skaffede sig uberettiget adgang til ikke færre end 163 offentligt kendte personers kreditkorttransaktioner, fremgår det af anklageskriftet. Oplysningerne blev videregivet til Se og Hør, som betalte tys-tys-kilden 10.000 kroner om måneden sort, udbetalt som refusion. En betalingspraksis, som Kim Henningsen under afhøringen i retten erkender som »hamrende ulovlig«.

Ifølge flere tidligere ansatte på Se og Hør var det den daværende chefredaktør, Henrik Qvortrup, der 24. juni 2008 indgik aftalen med IBM/Nets-systemoperatøren. Qvortrup forlod stillingen som ansvarshavende chefredaktør på ugebladet i december 2008, hvorefter daværende udgiverdirektør i Aller Media, Per Ingdal, midlertidigt blev konstitueret chefredaktør på ugebladet.

En kniv i ryggen på chefredaktøren

Kim Henningsen fortæller i retten, at han blev headhuntet til stillingen på Se og Hør og tiltrådte i juni 2009. Og at han i løbet af de første dage i jobbet blev orienteret om ugebladets særlige kilde hos Nets. I den forbindelse foretog han efter eget udsagn en vurdering af kilden.

»Min konklusion var lynhurtigt, at det ligger inden for det, der er strafferetligt lovligt,« siger Kim Henningsen i retten.

Han fortæller også, at han anlagde en anden ledelsesstil end sin forgænger Henrik Qvortrup, og at en del af hans opgave var at effektivisere og trimme ugebladet. Efter eget udsagn kom han godt ud af det med mange på redaktionen, men det fik konsekvenser, tilføjer Kim Henningsen, hvis man »bevidst forsøgte at stikke en kniv i ryggen på chefredaktøren«.

Artiklen fortsætter under billedet

Ken B. Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng.

Det er dog uklart, hvad baggrunden var for, at Kim Henningsen fyrede den medtiltalte i sagen, Ken B. Rasmussen fra sit job som journalist på Se og Hør. Under afhøringen afviser Kim Henningsen at kommentere fyringen. Ikke desto mindre skrev Ken B. Rasmussen efterfølgende romanen, »Livet, det forbandede«, som blev udgivet i 2014 og fik Se og Hør-skandalen til at rulle.

I retten kalder anklager Henrik Uhl Pedersen en mail-korrespondance fra september 2011 frem på storskærmen. Her skriver Kim Henningsen til daværende udgiverdirektør i Aller Media, Per Ingdal: »Vi løber en risiko ved at afskedige Ken B. Rasmussen (...). Som du jo ved fra din tid som chefredaktør, var Ken B. en af de to, der havde kontakt til den kilde, som forsynede os med oplysninger om PBS-transaktioner. Jeg kender Ken B. godt nok til at vide, at han har gemt tonsvis af dokumentation (...). Der er en risiko for, at han efter udløbet af sin opsigelse vil plante den historie i et andet medie.«

Kim Henningsen forudså altså, at Ken B. Rasmussen kunne rive tæppet væk under Se og Hør. Men mailen er på samme tid central, fordi anklageren - ligesom under den tidligere afhøring af Henrik Qvortrup - forsøger at kaste lys over Per Ingdals rolle i sagen og hvor meget han vidste om tys-tys-kilden.

Ifølge Per Ingdals eget svar til Kim Henningsen i mailkorrespondancen fra 2010 var det ikke meget. I svaret understreger han 6. september 2011, »at jeg ikke har kendt til denne kilde, eller Ken B.’s øvrige kilder for den sags skyld, da jeg var chefredaktørvikar på Se og Hør. Første gang vi i direktionen blev orienteret om, at der fandtes en sådan kilde, var da du orienterede os om det kort tid efter din tiltrædelse. Som du sikkert husker, instruerede vi dig om at afbryde forbindelse til denne kilde, hvilket du var enig i. Du fortalte os senere, at denne kilde og lignende kilder ikke er aktive for Se og Hør.«

Artiklen fortsætter under billedet

Tidligere chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Proforma-opsagde tys-tys

I sommeren 2010 sendte Kim Henningsen en mail rundt til flere ansatte på Se og Hør, hvor han gjorde det klart, at samarbejdet med den såkaldte tys-tys-kilde var indstillet. Men bag kulisserne modtog journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen fortsat oplysninger om de kendte og kongeliges kreditkortransaktioner, mens Kim Henningsen selv sørgede for at betale kilden.

Aflønningen foregik, som bekendt, med sorte penge udbetalt kontant. Selv om den tidligere chefredaktør fastholder - som Henrik Qvortrup gjorde mandag - at kilden ikke var noget særligt, erkender Kim Henningsen, at han flere gange personligt hævede tusindvis af kroner for at kunne betale kilden kontant. Ved en enkelt lejlighed hævede han 20.000 kroner i en bankfilial.

»Men den her kilde var ikke noget særligt, selv om chefredaktøren gik ned og hævede penge?« vil anklager Henrik Uhl Pedersen vide.

Kim Henningsen ryster på hovedet.

Artiklen fortsætter under billedet

Tidligere journalist på Se og Hør, Kasper Kopping. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng.

Det var ikke sådan, at »chefredaktøren nedværdigede sig« ved at gå i hæveautomaten, siger han: »Hvis der var en anden kilde, der fik betalt i lagkager fra lagkagehuset, var jeg også taget der forbi«.

I det hele taget var det ifølge Kim Henningsen hverken unormalt på Se og Hør, at han betalte kilder med »naturalier«, eller at han brugte sine »kreative evner i bogføringskunsten« til at få »excel-regnedrengene« til at udbetale refusion. Han tilføjer - igen, ligesom Henrik Qvortrup - at der ikke var noget unormalt ved Se og Hørs håndtering af kilder.

Kim Henningsen medgiver dog under afhøringen, at »en enkelt medarbejder« gjorde ham opmærksom på, at kilden var problematisk.

»Efter min bedste overbevisning var det i forbindelse med News of the World-skandalen,« siger han med henvisning til en britisk avis, som blev afsløret i blandt andet at have hacket et større antal kendte og almindelige menneskers telefonsvarere.

Ifølge Kim Henningsen kan den sag dog »overhovedet ikke« sammenlignes med Se og Hør-sagen. Den pågældende medarbejder var daværende nyhedschef Lise Bondesen, som i august tilstod sin rolle i Se og Hør-sagen og modtog en straf på seks måneders betinget fængsel.

På trods af sin indledende kommentar om sit mulige hukommelsessvigt, svarede Kim Henningsen kun få gange, at han ikke kunne huske svaret på anklagerens spørgsmål.

Sagen fortsætter i Retten ved Glostrup over middag. Udover Kim Henningsen har tidligere Se og Hør-journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen samt Henrik Qvortrup indtil videre afgivet forklaring. Blandt de seks tiltalte har tidligere konstitueret chefredaktør Per Ingdal samt IBM/Nets-systemoperatøren - tys-tys-kilden - endnu ikke forkalret sig i retten. Der ventes at falde dom i sagen 24. november.