Tidligere sangere i DRs Pigekor om intern undersøgelse: »Vi bliver gjort fuldstændig magtesløse«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

DR har iværksat en intern advokatundersøgelse, som skal klarlægge, om der har været udvist seksuel chikane i DR Pigekoret, efter at Politiken i weekenden afdækkede, at pigekorsangere fra 2001 til 2010 oplevede en seksualiseret kultur. Her Pigekoret i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik. Snart går Europa i kollektiv fodboldpsykose, men i mellemtiden ruller nyhedsbilledet videre med historier fra både Danmark og det store udland.

Er du kommet lidt for sent op og derfor ikke kan nå at læse artiklen, kan du passende få læst dagens vigtigste nyheder op i Berlingskes podcast »Morgenposten«.

Hermed mandagens glædelige og usædvanligt lave coronatal, der dog ifølge Statens Serum Institut skyldes en mangelfuld indberetning af prøveresultater til Region Hovedstaden.

DSU indleder sexismesag mod tidligere ansat i Socialdemokratiet

Søndag stod en række kvinder frem i Berlingske og fortalte om grænseoverskridende seksuel adfærd fra et profileret medlem af Socialdemokratiet, der indtil for nylig også var ansat for partiet på Christiansborg.

Tre af sagerne knytter sig specifikt til overgreb mod unge kvinder i Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU, som nu har åbnet en intern sag mod den tidligere partiansatte.

»Vi undersøger nu de konkrete historier, der bliver beskrevet i artiklen, og vi er også meget interesserede i at høre fra andre, hvis de har oplevet noget,« siger DSU-formand Frederik Vad til Berlingske.

DSU tilføjede mandag aften, at de forventer, at undersøgelsen allerede kan afsluttes om 48 timer. Socialdemokratiets ledelse nægter fortsat at stille op til interview om sagen.

Vagtlæger på akkord kan tjene 35.000 kroner om dagen

Sundhedsminister Magnus Heunicke er blevet kaldt i samråd af SF, fordi DR i en artikelserie fortæller, hvordan danske vagtlæger i fire regioner arbejder på akkord og dermed tjener flere penge, jo hurtigere de overstår telefonkonsultationerne med patienter.

På en time nåede en vagtlæge at tale med 50 personer i telefonen, og på en dag nåede en anden vagtlæge 364 telefonkonsultationer. Det gav 35.797 kroner i honorar.

Den hurtige behandlingstid fik konsekvenser for Pia Elkjær Hansen, hvis nu afdøde mand ringede til vagtlægen 24. marts 2020 klokken 00.34. Samtalen med vagtlægen er optaget, og på lydfilen fortæller den 68-årige ifølge DR om lungebetændelse, høj feber, og at han har så ondt i nakken, at han ikke kan dreje hovedet.

Vagtlægen nåede efter blot to og et halvt minuts konsultation frem til, at der ikke var grund til at se ham til yderligere undersøgelse. I stedet blev Poul Henning Hansen opfordret til at tage smertestillende.

Tre dage senere blev han indlagt på Odense Universitetshospital med meningitis, blodforgiftning, nyresvigt og blodudtrækninger over hele kroppen. Det var for sent at redde ham, og om natten slukkede lægerne for respiratoren.

Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg, er det dog kun i ét ud af 69.000 tilfælde, at vagtlægen fejler i en sådan grad, at der skal udbetales erstatning.

Tidligere jagerpilot fortæller om ufooplevelse

Berlingske har talt med den tidligere amerikanske jagerpilot Alex Dietrich, der i 2004 havde en utrolig oplevelse ud for Californiens kyst.

Den dengang 23-årige pilot og hendes kolleger blev sendt ud for at undersøge usædvanlig aktivitet i Stillehavet, der var blevet opfanget af det nærliggende flådeskib USS Princeton.

»Først kunne vi ikke få øje på noget. Vi kiggede mod skyerne, hvor vi forventede at se et eller andet luftfartøj af en art. Men vi så noget bevægelse i vandet under os. Vi var i radiokontakt, både inde i cockpittet og med det andet fly, og vi sagde: Hey, kig ned i vandet, kan I se den bevægelse? Og jeg tænkte: Åh gud, uanset hvad det er, vi har opfanget, så er det styrtet i vandet og er ved at synke ned,« fortæller Alex Dietrich til Berlingske.

»Det betød, at vi alle sammen stirrede det samme sted hen i vandet, og derfor så vi alle sammen det her Tictac-lignende objekt flyve op i luften.«

Et F-18-fly letter fra flådeskibet USS Nimitz omkring den tid, hvor en episode i luftrummet satte sig i jagerpiloten Alex Dietrich for altid. Nu er piloternes observationer omdrejningspunkt i den højaktuelle ufodebat i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: MCSA Smart.

Ufodebatten i USA har den seneste tid været ført på et sjældent sagligt og alvorligt niveau – ikke mindst fordi en række fremtrædende politikere, embedsfolk og forskere åbent har erklæret, at beviserne måske kan tale for, at fremmede civilisationer har gjort deres entré på Jorden.

Tidligere pigekorsangere tror ikke på retvisende resultat i undersøgelse om seksuel chikane

I Politiken udtrykker en række tidligere korsangere DR Pigekoret bekymring over for en advokatundersøgelse, som skal klarlægge, om der har været udvist krænkende adfærd i DR Pigekoret i form af seksuel chikane. De tvivler nemlig på, at den vil give et retvisende billede af forholdene i koret:

»Det er en undersøgelse, som DR betaler for, og som DR har retten til at formidle konklusionen af og vinkle til deres forsvar. Så vi bliver gjort fuldstændig magtesløse«, siger Cecilie Riis Gadegaard, der er tidligere sanger i DR Pigekoret til Politiken.

5. maj offentliggjorde DR, at man havde iværksat en ekstern undersøgelse af forholdene i DR Pigekoret på baggrund af to henvendelser til kulturdirektøren – en førstehånds- og en andenhåndsberetning – om grænseoverskridende adfærd og seksuel chikane, der lå »ganske mange år tilbage i tiden«.

I weekenden afdækkede Politiken, at pigekorsangere under chefdirigent Michael Bojesen i perioden fra 2001 til 2010 oplevede en seksualiseret kultur og uønsket seksuel opmærksomhed, samt at det ikke var muligt at rejse kritik af forholdene.

Regeringen kritiseres for ikke at nedsætte arbejdsgruppe

I Berlingske kritiserer blå erhvervsordførere og erhvervslivet, at Erhvervsministeriet endnu ikke har nedsat en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan virksomheder kan kompenseres ved restriktioner. Det er et halvt år siden, at et politisk flertal besluttede at nedsætte gruppen.

Erhvervslivet var dengang bekymret for, at det blev en »politisk syltekrukke«, og nu viser det sig – knap et halvt år efter den politiske aftale – at arbejdsgruppen endnu ikke er blevet nedsat.

Det bekræfter erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et interview med Berlingske.

»Vi arbejder fortsat på at nedsætte gruppen. Det har vist sig at have taget længere tid end først antaget, men omvendt håber vi, at der går lang tid, før der opstår det samme behov igen,« siger han.

Nedsættelsen af arbejdsgruppen var en direkte konsekvens af sidste års stærkt omdiskuterede afskaffelse af epidemilovens paragraf 27, som gav virksomheder krav på erstatning. Derfor har virksomheder under coronakrisen ikke haft nogen garanti for kompensation, men har i stedet været afhængige af hjælpepakkerne.

På denne dag:

I 793 gik vikingerne for første gang i land på de britiske øer på Holy Island, hærgede Lindisfarne Kloster og indledte dermed vikingetiden. Det er samtidig dagen, hvor Danmarks dynamitdrenge vandt en historisk 6-1-sejr over Uruguay ved VM i Mexico i 1986.

Lad os håbe, at nutidens fodboldlandshold kan hente lige så store sejre, når EM sparkes i gang på fredag.

»Og så skyder han. Nej! Han venter. Det er genialt, det der.« I dag er det præcis 35 år siden, at Michael Laudrup scorede et af de mest kendte landsholdsmål nogensinde i VM-sejren over Uruguay. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann.

Det sker i dag:

  • Statistikbureauet Eurostat offentliggør indikatorer for BNP og beskæftigelse i EU-landene i første kvartal af 2021.
  • En række medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation deltager i et event mod Lynetteholm i Amager Strandpark.
  • FN-domstolen i Haag kommer med sin afgørelse i ankesagen mod de bosniske serberes tidligere hærchef Ratko Mladic, der i 2017 blev kendt skyldig i folkedrab og idømt livstid i forbindelse med Srebrenica-massakren i 1995.
  • En koalition bestående af 25 menneskerettighedsorganisationer tildeler deres internationale menneskerettighedspris til Ruslands oppositionsleder Aleksej Navalnyj. Da han sidder fængslet i Rusland, bliver det datteren Daria Navalnaya, der tager imod prisen.