Tidligere PET-chef: Terror kan være udløst af modgang for IS

Det kan være likvideringen af den islamistiske bøddel, »Jihadi John«, der har fået Islamisk Stat til at sætte det omfattende terrorangreb i Paris i værk, vurderer tidligere PET-chef.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangrebene i Paris, der har kostet mindst 127 mennesker livet, kan være udført af terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) som hævn for modgang på slagmarken. Sådan lyder vurderingen fra den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

»Det kunne være en reaktion på, at bødlen fra Islamisk Stats videoer, »Jihadi John«, hævdes at være likvideret i et droneangreb. Det kan have været den udløsende faktor, men der er ingen tvivl om, at der har været forberedelser til de her terrorangreb i gang længe. Men likvideringen af »Jihadi John« kan være triggeren, den udløsende faktor, der har gjort, at man har sagt: Nu skal vi reagere,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han peger også på Islamisk Stats nederlag i den strategisk vigtige by Sinjar i Irak.

At angrebene fandt sted i Frankrig bare ti måneder efter, at landet sidst blev ramt af terror mod satiremagasinet Charlie Hebdo, er ifølge Bonnichsen ikke tilfældigt.

»Frankrig spiller en stærk rolle i forhold til bekæmpelsen af Islamisk Stat. Og så har man også nogle voldsomme sociale spændinger, der kan understøtte det had, som eksisterer i forvejen, når vi taler om islam og den vestlige verden,« siger den tidligere chef for PET.

Han slår samtidig fast, at angrebene ikke kan være udført af »ensomme ulve«, eksempelvis tidligere Syrien-krigere.

 

»Man har tidligere betragtet »de ensomme ulve«, som den største udfordring. Det har ændret sig. Nu ser vi efterretningstjenesten kalkulere med, at grupper kan kommunikere sammen via stærke krypto-nøgler på internettet, som efterretningstjenesterne ikke kan bryde op,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han hæfter sig ved, at FBIs direktør har sagt, at man er »going dark«, det vil sige, at man nu vil hyrer eksperter, der kan bryde de krypteringer, som radikaliserede grupper bruger på internettet. Også den tyske efterretningstjeneste, BND, har opprioriteret på det område, forklarer Bonnichsen.

Ifølge den tidligere PET-chef er terroristerne bag angrebene i Paris gået målrettet mod »bløde punkter«, idet man har slået til mod caféer og et spillested.

»I det øjeblik, du hæver sikkerhedsniveauet et sted, for eksempel i lufthavne og andre trafikknudepunkter, så ser man, at terroristerne går efter bløde punkter andre steder,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.