Tidligere PET-chef skal i fængsel for brud på tavshedspligt

Jakob Scharf har insisteret på, at han var forsigtig, da han udtalte sig om sin tid i spidsen for PET.

Jakob Scharf stod i spidsen for PET fra 2007 til 2013. Det var i de år, hvor Muhammedtegningerne gjorde Danmark til et udsat mål for terrorister. Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den tidligere chef i PET Jakob Scharf straffes af Københavns Byret med fire måneders ubetinget fængsel for at have brudt sin tavshedspligt.

Samtidig konfiskeres en fortjeneste på knap 400.000 kroner for Scharfs medvirken i bogen »Syv år for PET,« hvor de ulovlige udtalelser er faldet.

Under sagen har anklagemyndigheden hævdet, at den 52-årige jurist ikke mindre end 28 steder i bogen har brudt sin tavshedspligt, og langt hen ad vejen er Københavns Byret enig.

Retsformanden og hans to domsmænd har således valgt at dømme den tiltalte i fuldt omfang i 18 forhold, mens der er sket frifindelse i fire. I de resterende seks forhold er der sket delvis frifindelse.

»Efter en konkret vurdering af de enkelte citater (...) finder vi det bevist, at tiltalte uberettiget har videregivet fortrolige oplysninger (...), og at der forelå det fornødne forsæt,« siger retsformand Karsten Henriksen.

I »Syv år for PET« beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, PET's arbejdsmetoder og om samarbejdet med andre efterretningstjenester.

Blandt andet fortæller han, hvordan en terrormistænkt i 2007 ved ankomsten til Danmark blev taget til side i paskontrollen, så PET uden personens viden kunne gennemsøge hans kuffert. Den udtalelse er ulovlig, mener retten.

Omvendt er Scharf blevet frifundet for en anekdote om, hvordan en »excentrisk sikkerhedschef« fra en af golfstaterne trak Scharf med ud i et baglokale, hvor kvælerslanger i terrarier blev fodret med levende mus.

Sagens anklagere havde krævet en ubetinget fængselsstraf på seks til ni måneder. På den anden side har Scharf forlangt frifindelse for udtalelserne i bogen, som er skrevet af journalist Morten Skjoldager.

Straffesagen mod Jakob Scharf er enestående - både i en dansk og en international kontekst. Aldrig tidligere er den øverste efterretningschef i et land i den vestlige verden blevet tiltalt for noget lignende.

Det bemærkelsesværdige i sagen er også, at PET ikke nærmere har begrundet, hvorfor de 28 passager i bogen skulle være fortrolige og desuden skadelige for rigets sikkerhed.

Den omstændighed skyldes, at fremlæggelsen af sådanne beviser angiveligt ville kortslutte efterretningstjenestens egen tavshedspligt.

I stedet har anklagemyndighedens kronvidne, den nuværende PET-chef Finn Borch Andersen, i mere generelle vendinger forklaret, hvilken skade forgængerens udtalelser har forvoldt.

Scharf og hans forsvarer har imidlertid fremført, at både anklagemyndigheden og PET's nuværende chef er på afveje rent juridisk.

Blandt andet har de påpeget, at mange af de oplysninger, Scharf omtaler i bogen, allerede har været fremme, og at han naturligvis har været varsom.

Jakob Scharf stod i spidsen for PET fra 2007 til 2013. Det var i de år, hvor Muhammedtegningerne gjorde Danmark til et udsat mål for terrorister.

Ved fredagens domsafsigelse havde sagens hovedperson valgt at blive væk. Hans forsvarer oplyser, at Scharf nu vil overveje, om dommen skal ankes.

/ritzau/