Tidligere PET-chef: Politiet kan blive nødt til at dræbe

Det franske politi står overfor et afgørende moment i jagten på de to mænd, der onsdag skød og dræbte 12 mennesker og som netop nu har taget et eller flere gidsler.

Foto: Jan jørgensen. Tidligere chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen
Læs mere
Fold sammen

Det mener tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.

»I første omgang drejer det sig om at få fastfrosset situationen ved at lave en effektiv ydre og indre afskærmning, så man får styr på objektet. Det gør man selvfølgelig for, at aktionen ikke forstyrres og for at sikre, at andre ikke inddrages og bliver taget som gidsler, så situationen dermed forværres,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Derefter skal man forsøge at få kontakt til gidseltagerne med henblik på at forhandle.

»Man skal vise, at man gerne vil i kontakt, så politiet går i gang med at etablere en forhandlingssituation. Det sker meget ofte, når der er tale om gidseltagninger, for når man tager gidsler, har man et vist formål - så er det fordi, man forlanger noget til gengæld for at løslade dem,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Hvis forhandlingen ikke virker, er politiets sidste mulighed at iværksætte en bevæbnet politiaktion.

»Den sidste mulighed er desværre en bevæbnet politiaktion, og den kan jeg næsten forudsige resultatet af. Der kan man komme i en situation, hvor man bliver nødt til at dræbe, eksempelvis med skarpskytter,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Af hensyn til selve opklaringen af sagen og for at få den viden og læring, der i fremtiden skal forebygge yderligere tiltag af lignende slags, vil man imidlertid gerne have gerningsmændene i live, så en bevæbnet politiaktion er allersidste udvej, understreger Hans Jørgen Bonnichsen.

Fredag eftermiddag forlyder det, at en ny gidseltagning finder sted i et jødisk supermarked i Paris, men ifølge Hans Jørgen Bonnichsen bør det politimæssigt ikke være et problem.

»Når man hører, at politiet har mere end 80.000 mand til rådighed, og at situationen er fastfrosset, så burde det i princippet ikke være noget problem, at der er to gidseltagninger på én gang. Det bør man være i stand til at håndtere, men det vil være udmattende og belastende - også i forhold til det forventningspres, der allerede ligger på det franske politi- og sikkerhedsmandskab,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.