Tidligere PET-chef: Mobilindsmugling er Kriminalforsorgens ansvar

Kriminalforsorgen bør påtage sig ansvaret for, at varetægtsfængslede i terrorsagen fra København har haft adgang til mobiltelefoner under deres varetægtsfængsling, mener tidligere PET-chef.

Foto: Mathias Bojesen. Tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen placerer ansvaret for, at terrorsigtede havde adgang til mobiltelefoner hos Kriminalforsorgen.
Læs mere
Fold sammen

Kriminalforsorgen har ansvaret for, at fire af de fem mænd, der er sigtet for at have hjulpet Omar el-Hussein i dagene omkring terrorangrebet i København 2015, har haft adgang til syv mobiltelefoner under deres varetægt.

Så kontant lyder vurderingen fra tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen, efter at det torsdag kom frem, at de fire sigtede har kunnet bruge sammenlagt syv mobiltelefoner, selv om de er sigtet i en af danmarks­historiens største kriminalsager – og selv om det er ulovligt at have mobiltelefoner i cellerne.

»Nu skal jeg ikke stille mig til dommer over andre, men det er da indiskutabelt: I det øjeblik, man overdrager personer i varetægtsfængsling til kriminalforsorgen, jamen så er det jo ikke andre end Kriminalforsorgen, som skal varetage de hensyn, der er betinget i forhold til en varetægtsfængsling,« siger Bonnichsen, som understreger, at brugen af mobiltelefoner potentielt kan påvirke sagens efterforskning.

»Altså, hvis man virkeligt strammer buen, kan man jo tilrettelægge en terrorhandling, et flugtforsøg, true mennesker derude til at ændre forklaring, fjerne bevismateriale som politiet ikke har fået øje på og så videre med en mobiltelefon til fængslet,« siger han.

»Læser de ikke aviser?«

Torsdag forklarede formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, at Fængselsforbundet ikke blev orienteret om, at der var tale om fanger, som kræver særligt opsyn. De fire personer er indsat på almindelige sigtelser, hvilket i disse tilfælde vil sige drab og drabsforsøg, og ikke som terrorsigtede.

Men var fængselsbetjentene blevet gjort opmærksom på, hvilke fanger der er tale om, havde man reageret anderledes og sat dem på en særlig afdeling med begrænset fællesskab, fortalte Kim Østerbye til Politiken.

Men den forklaring køber Bonnichsen ikke.

»Altså, hold nu op. Læser de ikke aviser? Følger de ikke med i medierne, om hvad det er for personer, det drejer sig om? Dér må vi nok erkende, at det altså ikke kræver særlige advarsler fra politiet om, at de her har krav på en særlig opmærksomhed,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

»Det er nemt nok at sige, at vi godt kan læse aviser – ja, gu’ fanden kan vi læse aviser. Og vi ved godt, at de er en udløber af terrorsagen – de er ikke sigtet for terror, så for os har de siddet som helt almindelige varetægtsfængslede, som bliver visiteret i samme omfang som alle andre. Hvis vi havde fået at vide, at det var højrisikofanger, og politiet havde gjort opmærksom på, at vi skulle være særligt opmærksomme på dem, så havde vi selvfølgelig gjort det,« siger Kim Østerbye og uddyber:

»Når vi har varetægtsfængslede siddende, sidder de på politiets anmodning. Det er i princippet ikke vores fanger. Så hvis vi skal gøre andet og mere end for alle andre, hvis vi skal ændre vores regler og stramme op for eksempel ved at begrænse adgangen til fællesskab, så er vi nødt til at have besked på det, for ellers foretager vi os noget ulovligt,« siger han.

De fire varetægtsarrestanter er sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg ved at have hjulpet Omar el-Hussein, da han i februar sidste år dræbte to personer i København – den ene ved spillestedet Krudttønden og den anden foran synagogen i Krystalgade.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at kommentere kritikken fra Hans Jørgen Bonnichsen.