Tidligere PET-chef: Intet kontroversielt i Blackwater-samarbejde

Der er uanstændigt, at PET klandres for sit samarbejde med det omstridte amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, mener tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Tidligere chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikere og eksperter står i kø for at kritisere et samarbejde mellem Politiets Efterretningstjeneste (PET) og det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, der mistænkes for at stå bag drab på civile.

Men nu maner tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen til ro og fastslår, at der efter hans opfattelse ikke er noget odiøst i samarbejdet, der blev indgået i 2008, og som ifølge Jyllands-Posten gik ud på træne efterretningstjenestens elitestyrker i USA.

»Det her samarbejde er slet ikke kontroversielt,« fastslår han og uddyber:

»Den sikkerhedspolitiske situation, vi kom ind i, da vi begyndte at føre aktivistisk udenrigspolitik, stiller høje krav til PETs kunnen. Den uddannelse, livvagterne fik, passede slet ikke i forhold til den virkelighed, der eksisterer i for eksempel Irak og Afghanistan. Derfor er det helt naturligt, at man søgte hjælp og træning fra de bedste. I denne her situation var det så Blackwater.«

Samarbejdet blev indgået samme år, som det kom frem, at Blackwater angiveligt var indblandet i drabene på 17 civile irakere i det centrale Bagdad i 2007. Det har fået SF og Enhedslisten til at lange kraftigt ud efter samarbejdet, som i deres øjne er »skandaløst«.

Hans Jørgen Bonnichsen medgiver da også, at man »ikke kan komme uden om, at Blackwater har et dårligt renommé«.

»Men der er ingen, der har så meget erfaring med personbeskyttelse i forhold til Irak og andre konfliktområder. Det kan da godt være, at man her i bagklogskabens ulideligt klare lys kan gå ind og spørge, om det var et strategisk godt valg. Men jeg er da sikker på, at man har været inde og vurdere på den risiko, der lå i det. Og så har man spurgt, hvor man ellers kunne hente den viden,« siger den tidligere PET-chef.

PET bekræfter i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau, at PETs medarbejdere deltog i et fem dage langt uddannelsesforløb i USA i 2008, »hvor man havde lejet træningsfaciliteter af det amerikanske firma Blackwater«.

I uddannelsesforløbet »indgik køreundervisning med instruktører fra Blackwater«, og ifølge Jyllands-Posten er det netop sikkerhedsfirmaet taktiske konvojkørsel, der har været under skarp kritik efter de civile drab.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser at kommentere sagen, men Hans Jørgen Bonnichsen fastslår, at Justitsministeriet uden tvivl har haft kendskab til samarbejdet. Han maner endnu en gang til besindighed.

»Jeg synes faktisk, det er en hån i forhold til PETs livvagter, som er dedikeret til deres opgaver, at man går ind og anfægter deres etik og moral, fordi de har været på et fem dages kursus hos Blackwater. Det er uanstændigt efter min opfattelse,« siger Bonnichsen.