Tidligere ØK-direktør Carsten Dencker Nielsen er død

Carsren Dencker Nielsen - arbejdede sig til tops i ØK. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carsten Dencker Nielsen, fhv. direktør, generalkonsul, København, er død, 78 år. Han sluttede sin erhvervskarriere i øverste geled som administrerende direktør af det engang store, danske erhvervskonglomorat, Det Østasiatiske Kompagni, ØK, og han var i sig selv personificeringen af, at man i denne virksomhed kunne arbejde sig op fra kontorelev til topchef.

I 1957, da ØK var Nordens største handelsvirksomhed med interesser, der spændte over hele kloden, kom typografsønnen fra Amager med en god realeksamen i bagagen i lære i ØKs daværende hovedsæde i Holbergsgade, København. Det var en tid med blankpudsede sko, pressefolder i bukserne, jakke og slips samt stående ordre om, at elever ikke benyttede elevator eller hovedtrappe.

Men for en ung mand i ØK lå verden åben. Carsten Dencker Nielsen blev udsendt til Kenya og Nigeria, hvor han efterlevede Kompagniets regel om, at man var ungkarl de første fire år ude. I det femte år giftede han sig i Mombasa med ØK-filialchefens datter, Lise.

Fra Afrika gik turen til Asien, først i Indonesien, siden i Japan, hvor han blev dansk konsul og uformel ambassadør for EF. Næste post blev titlen som landechef i Bangkok, hvor ØKs stifter, H.N. Andersen i sin tid grundlagde virksomheden.

Hjem og rydde op

På den hjemlige front kom ØK i årenes løb i større og større vanskeligheder. Dencker Nielsen blev trukket hjem til Danmark og endte i koncerndirektionen for at kæmpe mod de røde tal på bundlinjen og tage de interne opgør. Han sad stort set alene tilbage på chefgangen, da Michael Fiorini blev hentet hos konkurrenten A.P. Møller som finansiel oprydder i det gamle kompagni.

I fællesskab lagde de to linjerne for ØKs fremtid. Det var nye tider – alle blev dus – og virksomheden realiserede Denckers idé om at flytte hovedsædet til Singapore.

Selv havde han dog ikke lyst til at tage med. Han blev i Danmark og koncentrerede sin indsats om at opbygge Asia House, som han blev bestyrelsesformand for, og ØKs Almennyttige Fond, hvor han var næstformand. Målet var at sikre ØKs historiske arv samt fastholde og styrke relationerne mellem Danmark og de asiatiske lande, hvor ØK har haft en stor del af sin forretning.