Tidligere krimichef om ubådssag: Skiftende forklaringer kan gøre lukkethed nødvendig

Tvivl og efterforskning er typisk grund til tilbageholdelse af oplysninger, siger tidligere kriminalinspektør om politiets mørkelægning af Peter Madsens forklaring.

Tekniske undersøgelser af ubåden UC3 Nautilus, hvor den svenske journalist Kim Wall omkom - ifølge ubådens ejer Peter Madsen  efter en ulyikke. Peter Madsen er vartægtsfængslet og sigtet for uagtsomt manddrab , og politiet offentliggjorde mandag en del af hans forklaring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den drabssigtede Peter Madsen  har hele tiden ønsket at  hans forklaring om, hvad der skete den torsdag nat ombord på ubåden UC3 Nautilus, skulle være tilgængelig for offentligheden. Men anklagemyndigheden ønskede sagen ført for lukkede døre, og først en uge efter grundlovsforhøret offentliggjorde politiet mandag de centrale oplysninger fra Peter Madsen om, at svenske Kim Wall var død som følge af  en ulykke ombord på ubåden,  og at han efterfølgende havde begravet hende til søs.

Hensyn til efterforskningen har forklaringen på lukketheden været fra politiet, og det er en logisk følge, hvis man ikke er sikker på forklaringerne, mener Jørn Moos, tidligere kriminalinspektør og foredragsholder.

»Jeg tænker umiddelbart, at man er så meget i tvivl om oplysningernes rigtighed, at man vil have tid til at få det undersøgt. Der har jo været skiftende forklaringer tidligere, så når oplysningerne formentlig indgår i det fængslingsgrundlag, man har, så kan det være naturligt, at man har brug for at holde kortene tæt inde på kroppen, indtil man finder ud af om det er rigtigt,« mener Jørn Moos.

Politiet  har ikke ønsket at uddybe pressemeddelelsen om Peter Madsens vidneforklaring, men til svensk presse siger Københavns Politi at man accepterer dele af forklaringen.

»Vi tror, at han taler sandt, når han siger, at hun er død i ubåden,« siger pressetalsmand fra Københavns Politi,  Steen Hansen til TT.

Efter at politiet nu tilsyneladende har fået afklaret centrale dele af Peter Madsens forklaring, er det nu afgørende for opklaringen, at man finder liget af Kim Wall, mener Jørn Moos.

»Jeg vil da håbe, at afklaringen giver anledning til at finde den døde kvinde, hvis hun er sænket ned på bunden af Køge Bugt. Hvis man finder kvinden, har man jo stadig mulighed for at undersøge, hvad dødsårsagen har været,«  siger den tidligere kriminalinspektør.