Tidligere Guantánamo-fange vil besøge Danmark

Forfatteren Mohamedou Ould Slahi, der sidste år blev løsladt efter 14 år i Guantánamo, forsøger at komme til Danmark og tale om menneskerettigheder. Han bebrejder USA, at han ikke kan få udstedt et pas.

Mohamedou Ould Slahi. Fold sammen
Læs mere

Går alt efter planen, vil hovedtaleren på scenen ved Amnestys landsmøde på Hotel Nyborg Strand 29. og 30. april være en ganske usædvanlig gæst.

Mohamedou Ould Slahi er på intet tidspunkt blevet hverken sigtet, tiltalt eller dømt for en forbrydelse i USA.

Alligevel har han siddet fængslet i 14 år i Guantánamo i amerikansk varetægt, hvor han blev udsat for tortur.

Den 46-årige mand fra det vestafrikanske land Mauretanien lærte under fængslingen sig selv engelsk og skrev i hånden på små papirlapper bestseller-bogen »Dagbog fra Guantánamo«. Endnu før forfatteren blev løsladt, var bogen blevet udgivet, og den er siden oversat til 22 sprog.

I bogen har CIA censureret flere passager og ord med sorte streger.

Mohamedou Ould Slahi fortæller i et interview med Berlingske, at han i øjeblikket forsøger at komme til Danmark.

»Sagen er, at jeg er blevet inviteret til Danmark for at tale ved Amnestys landsmøde i april, og det vil på samme tid give mig mulighed for at møde mine danske læsere, som jeg sætter stor pris på,« siger Mohamedou Ould Slahi, som netop har genskrevet dagbogen fra fængslet i en ikke-censureret udgave og planlægger en verdensturné.

»Problemet er bare, at den amerikanske regering vrider armen om på de mauretanske myndigheder. De siger til dem, at de ikke skal lade mig udgive min bog, og at de ikke skal give mig mine papirer tilbage,« siger Mohamedou Ould Slahi.

Han beskriver sin situation i hjemlandet som »husarrest« og forklarer, at han trods gentagne forsøg endnu ikke har fået udstedt et nyt pas eller kørekort.

»Men der skal mere til at knække mig. Jeg opgiver ikke mine rettigheder. Aldrig,« siger Mohamedou Ould Slahi.

Hos Amnesty bekræfter talsmand Ole Hoff-Lund, at organisationen har forsøgt at få Guantánamo-forfatteren til Danmark – og at man fortsat håber, at projektet lykkes.

»Det kræver, at vi hurtigt får en afklaring fra de mauretanske myndigheder, om han kan få tilladelse til udrejse eller ej, og sandsynligheden for det mindskes dag for dag. Men vi gør, hvad vi kan, for vi vil utroligt gerne have ham her til landet,« siger Ole Hoff-Lund og tilføjer, at Mohamedou Ould Slahi regnes for at være »en af de mest torturerede fanger på Guantánamo«.

»Og han er kommet ud på den anden side som en velfungerende, underfundig og humoristisk person fuld af tilgivelse. Det er en utrolig historie. Oven i det er han en begavet forfatter, som har skrevet det, der af anerkendte kritikere beskrives som et mesterværk. Jo, det ville være stort at få ham hertil,« siger Ole Hoff-Lund.

Menneskehedens sorte plet

Samme vurdering lyder fra Dansk Institut Mod Tortur, DIGNITY, der også er i kontakt med eks-fangen fra Guantánamo.

»Det ville være fantastisk, hvis han fik lov til at komme. Han er et eksempel, vi gerne vil bruge for at vise, hvad der egentligt foregår bag lukkede gitterlåger rundt omkring på jordkloden,« siger Karin Verland, formand for DIGNITY.

Hun beskriver Guantánamo som »en af de sorte pletter i menneskehedens historie« og tilføjer, at brugen af tortur i fængslet er veldokumenteret.

»I det her fængsel har man anvendt en form for tortur, som nedbryder folk fuldstændigt. Her taler vi om ting som waterboarding, ekstrem isolation, hvor ingen taler til dig eller behandler dig som et menneske, meget ubehagelige fysiske forhold og lydtortur med høj musik døgnet rundt,« siger Karin Verland og pointerer, at det er de færreste, der ikke ødelægges som menneske af den behandling.

»Derfor er det enormt stærkt, at han har været i stand til at skrive en dagbog og få den publiceret,« siger Karin Verland.

Berlingske har spurgt til den konkrete sag hos det amerikanske udenrigsministerium, som oplyser, at Mauretanien i alt har modtaget tre tidligere fanger fra Guantánamo.

Hvad angår den »husarrest«-situation, som Mohamedou Ould Slahi tilskriver amerikansk indblanding, lyder det fra en talsperson fra ministeriet:

»Beslutninger om at overføre indsatte træffes efter detaljerede, specifikke samtaler med det modtagende land om den potentielle trussel, en indsat kan udgøre efter overførsel, og de tiltag, modtagerlandet vil foretage for at imødekomme den trussel og sikre en human behandling«.

Talspersonen afviser at gå i detaljer med den specifikke aftale med Mauretanien om Ould Slahi.