Tidligere farmachef: »En skandale af rang«

Indisk fødselsmiddel bør ikke udleveres, siger en tidligere chef i den farmaceutiske industri med et indgående kendskab til landet i ny advarsel til Sundhedsstyrelsen. Borgerlige politikere kræver redegørelse fra ministeren.

Camilla Melchior Thomsens fødsel blev sat i gang med det endnu ikke godkendte middel Misoprostol. Her er hun med sønnen August. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en skandale af rang med potentielt fatale konsekvenser, at Sundhedsstyrelsen frigiver sådan et præparat.«

Sådan står der i den advarsel, som Sundhedsstyrelsen i går modtog fra en tidligere chef i den farmaceutiske industri. Det drejer sig om fhv. indkøbschef i Missionpharma, Steen Biilmann, som i gårsdagens Berlingske chokeret læste, at det indiske fødselsmiddel Angusta siden årsskiftet kan udleveres på 14 fødesteder i landet, uden at Sundhedsstyrelsen har dokumentation for pillernes sikkerhed. 

Derfor besluttede han i går at skrive en advarsel til styrelsen.Biilmann arbejder i dag som virksomhedsrådgiver med speciale i BRIK-landene, men arbejdede fra 2008 til 2011 som indkøbschef for den danske producent af kopimedicin med 80 medarbejdere og opnåede, efter eget udsagn, »indgående kendskab til indisk medicinalindustri«. Han har boet tre år i Indien.I sin advarsel til Sundhedsstyrelsen skriver han:

»Jeg har personligt besøgt og oplevet et meget stort antal stærkt tvivlsomme medicinalproducenter i Indien, som på overfladen havde papirerne i orden, men som efter blot en banal granskning viste sig at formidle sandheden om deres godkendelser, trials, karantæner, procedurer osv. aldeles lemfældigt. I branchen er det en slet skjult hemmelighed, at indiske medicinalproducenter har et stærkt blakket ry og det med rette. 

Der eksisterer desværre en kultur af korruption og snyd og svindel med godkendelser, både hos producenter og myndigheder, som gør, at man bør være voldsomt skeptisk. Og at godkende et lægemiddel som Angusta uden (ved selvsyn) at kontrollere producenten og dennes setup ekstremt grundigt er mildest talt helt og aldeles forkert.«

Steen Biilmann opfordrer Sundhedsstyrelsen til straks at tilbagekalde de tilladelser, som Sundhedsstyrelsen har givet lægerne på de 14 fødesteder til at udlevere Angusta.

Godkendt i Indien, ikke i Danmark

Pillen indeholder det vefremkaldende stof Misoprostol, som benyttes til igangsættelse af fødsler, men i sjældne tilfælde kan fremkalde iltmangel hos barnet og bristning af den fødendes livmoder. Pillen er godkendt i Indien, ikke i Danmark, hvor lægerne skal søge om særlig tilladelse, hvis de ønsker at anvende præparatet.

Sundhedsstyrelsen rekvirerede først laboratorietests af prøver på Angusta dagen efter, at Enhedslisten stillede en byge af kritiske spørgsmål til sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Der kan gå et par måneder, før analysen er færdig – et år efter de første udleveringstilladelser blev givet.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Mette Aaboe Hansen, bekræfter modtagelsen af den fhv. farmachefs advarsel:

»Vi læser den og vurderer, om der er anledning til at gøre noget. Men jeg vil gerne sige, at vi ikke kan genkende det meget generaliserende billede, han tegner af alle indiske producenter.«

Hun understreger, at styrelsen ikke har godkendt eller generelt giver Angusta frit til alle fødesteder. Det kan kun udleveres efter tilladelse, og hvis lægen finder det rigtigt.

Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti vil ifølge Berlingske Nyhedsbureau (BNB) kræve en redegørelse fra sundhedsminister Astrid Krag i sagen.