Tidligere dansk Stasi-agent vil renses for spionanklage

Cigaretsmugleren, som Stasi kaldte Apollo og Hamster, kræver oprejsning i retssag mod professor Bent Jensen.

I en sag om æreskrænkelse kræver dr. phil. Bent Jensen at blive frifundet for to udsagn i sit værk om den kolde krig og Danmark, Ulve, får og vogtere I. Scanpix/Erik Luntang/arkiv Fold sammen
Læs mere

København. Dunsten af den kolde krig fylder mandag et lille retslokale i Københavns Byret.

Den østtyske efterretningstjeneste Stasi, føringsofficerer, Gauck-arkivet og PET nævnes mange gange, da advokater præsenterer en usædvanlig injuriesag.

Den tidligere uofficielle medarbejder i Stasi, Jan Aage Jeppesen, har stævnet historikeren Bent Jensen på grund af to udsagn om ham i værket "Ulve, får og vogtere I", som udkom i 2014, og også forlaget Gyldendal er under anklage.

Jo, den hvidhårede Jeppesen, der er rejst til København fra Spanien, hvor han bor, erkender, at han i en årrække havde kontakt med Stasi.

Her blev han kaldt Hamster og Apollo, og at han fik penge for forskellige opgaver. For eksempel skulle han infiltrere gruppen Ost-West Transfer, som smuglede DDR-borgere til Vesten.

Men Jan Aage Jeppesen vil ikke have siddende på sig, at "han var skyld i, at flere østtyske borgere havnede i østtyske fængsler". Og det samme gælder sætningen "ud over at spionere mod Danmark".

Disse udsagn skal dommer Charlotte Meincke kende ubeføjede, lyder hans påstand. Der er dog ikke krav om, at Bent Jensen og Gyldendal skal straffes.

I to timer mandag formiddag læser advokaterne højt fra bogen "Ugræs", tidligere retssager, kendelser fra Pressenævnet og fra opslag på Facebook.

- Det var voldsomt, udbryder Jeppesens advokat, Henrik Karl Nielsen.

- Ja, men interessant, siger dommeren.

Jan Aage Jeppesen samarbejdede med Stasi, mens han ved siden af smuglede cigaretter. Det var ikke ideologi, der drev ham. Pengenød er forklaringen på sit moralske svigt, har han selv noteret.

Anklagemyndigheden opgav i 2002 at rejse en straffesag. Der var ikke udsigt til, at han ville blive dømt for spionage, og desuden var sagen forældet, lød begrundelsen.

Det er advokat Karoly Nemeth, der forsvarer Bent Jensen. Ligesom det var tilfældet i den enorme sag rejst af journalist Jørgen Dragsdahl, og som endte med, at Jensen blev dømt til at en bøde på 10.000 kroner.

- Udsagnene er sande, og Bent Jensen har en udvidet ytringsfrihed, siger advokaten, der kræver frifindelse. På tilhørerpladserne ses i øvrigt Søren Krarup.

Mandag eftermiddag skal Jeppesen, Jensen og forlagets juridiske chef besvare spørgsmål.

/ritzau/