Tidligere betjent: »Næsten risikofrit at handle med narko i Nordsjælland«

Indsatsen mod narkokriminalitet nedprioriteres i Nordsjællands Politi, og kræfterne bruges i stedet på borgernær kriminalitet som færdselskontrol og opklaring af indbrud. Sådan lyder det fra tidligere politimand i ny bog.

Tidligere betjent og rockerkoordinator i Nordsjællands Politi Andreas Hogsted kritiserer i en ny bog politidistriktet. »Det flyder med narko i Nordsjælland. Det er dét, som banderne og rockerne lever af. Men man skal være ganske uheldig, hvis man bliver opdaget,« siger han. Fold sammen
Læs mere

Rockere og narkohandlere har i årevis »næsten risikofrit« kunnet købe og sælge stoffer i Nordsjælland, fordi politiet helt bevidst nedprioriterer indsatsen mod de narkokriminelle. I stedet bruger politiet tiden på at straffe forseelser i trafikken og opklare indbrud.

Sådan lyder det i hvert fald fra Andreas Hogsted, der i 12 år har arbejdet som betjent og rockerkoordinator hos Nordsjællands Politi, hvor han stoppede i 2013.

I bogen »Den 9. kreds – politiet indefra«, der udkommer i dag, retter han en skarp kritik af forholdene i politikredsen, hvor ledelsen ifølge ham har svigtet en af politiets fornemste opgaver.

»Det har gennem mange år været næsten risikofrit at handle med narkotika i Nordsjælland, fordi man nedprioriterer indsatsen. Det er et bevidst valg, og jeg mener, at ledelsen har svigtet sin opgave,« siger Andreas Hogsted, der i bogen bakkes op af en række anonyme betjente fra politikredsen.

Helt konkret forklarer Andreas Hogsted, at afdelingen for organiseret kriminalitet typisk tager sig af de store sager, men når der f.eks. er tale om »små sælgere, der ligger inde med hundrede gram narko«, vil sagerne typisk lande hos den lokale efterforskningsafdeling, hvor Andreas Hogsted selv arbejdede.

»Flyder med narko«

»Jeg har gentagne gange oplevet, at jeg har fået et tip om narkotikakriminalitet, men efterfølgende har fået at vide, at jeg ikke skulle bruge tid på narkosager, fordi der ikke var ressourcer til det. Hvis man som betjent ikke selv har lyst til at arbejde med det, bliver der ikke gjort noget ved det,« siger Andreas Hogsted.

Han pointerer, at sager om narkohandel typisk ikke opstår via anmeldelser ligesom f.eks. indbruds- og voldssager, og at det derfor er afgørende, at politiet afsætter ressourcer til selv at støve sagerne op.

Politiets egne tal viser, at der i 2014 var i alt 146 beslaglæggelser af stoffer af typerne amfetamin, ecstasy, MDMA, hash, heroin og kokain i Nordsjællands Politi. Det er markant lavere end i Københavns Vestegns Politi og Midt- og Vestjællands Politi, hvor antallet af beslaglæggelser i samme periode var henholdvis 847 og 806. Ifølge Andreas Hogsted kan det markant lavere antal beslaglæggelser dog ikke alene forklares med, at der kan være mindre narkokriminalitet i Nordsjælland.

»Det flyder med narko i Nordsjælland. Det er dét, som banderne og rockerne lever af. Men man skal være ganske uheldig, hvis man bliver opdaget.«

Går efter bagmændene

Hos Nordsjællands Politi afviser chefpolitinspektør Magnus Andresen, at indsatsen mod narkokriminalitet er blevet nedprioriteret. Snarere er der tale om en bevidst strategi:

»Vores indsats er gennem et tæt samarbejde på tværs af politikredsgrænser og med Rigspolitiet at fokusere på at ramme bagmændene, der organiserer handlen og tjener penge på narkotika. Der er tale om et landsdækkende problem, som fordrer regionale og nationale løsninger. Men som medarbejder i Nordsjællands Politi kan det muligvis fremstå, som om vi lokalt nedprioriterer et område, der er nærværende for de betjente, som arbejder på gaden. Men det sker på baggrund af, at vi vil have fat i de store fisk,« siger Magnus Andresen.

En tidligere politimand fortæller, at han har fået at vide, at han ikke skulle bruge tid på narkokriminalitet, fordi der ikke var ressourcer til det. Kan du genkende det billede?

»Det væsentlige er, at strategien går ud på, at vi vil ramme bagmændene. Jeg forstår godt, at det er meget motiverende for vores medarbejdere at lave et enkeltstående beslag af narkotika på baggrund af tip, vi får undervejs. Det har stor værdi, men det har endnu større værdi, hvis vi kan ramme bagmændene. Det gør vi dybest set ved at lave en målrettet indsats mod organiseret kriminalitet, som omhandler meget mere end narko, f.eks. organiseret indbrudskriminalitet, vold og sager om økonomisk kriminalitet.«