Tiden er kørt fra din barndoms trafikklub

I 45 år har Børnenes Trafikklub lært børn at blive sikre i trafikken. Nu er det slut.

I dag er det lykkeligvis langt færre børn, der mister livet i trafikken. I 1971, da Børnenes Trafikklub opstod, mistede omkring 60 børn under fem år hvert år livet i trafikken. Fold sammen
Læs mere

Mange børn af især 70erne og 80erne kan huske den: Skeen, man fik, når man var medlem af Børnenes Trafikklub. Men snart er det slut – en epoke er forbi.

Rådet For Sikker Trafik lukker Børnenes Trafikklub, fordi der ikke længere er tilstrækkeligt mange forældre, der tilmelder børn. I dag er blot omkring ti procent af en årgang medlem af Børnenes Trafikklub, hvor det i 70erne var op mod halvdelen af årgangen, fortæller Karina Petersen, underdirektør i Rådet For Sikker Trafik.

»Det er jo især os, der var børn i 70erne og 80erne, der har et forhold til denne ske – for nogen er det et meget dybt forhold, hvor der virkelig er barndomsminder knyttet til skeen. Folk fortæller os, at denne ske har de spist yoghurt med hele barndommen, og mange bruger den stadig som voksne,« siger Karina Petersen.

60 små bør trafikdræbt – hvert år

På sin vis er det på en lykkelig baggrund, at klubben lukker. Da Børnenes Trafikklub blev stiftet i 1971, blev omkring 60 nul- til femårige børn hvert år dræbt i trafikken, mens 1.200 blev alvorligt kvæstet. I dag er de tal langt lavere. Samtidig er det ofte relativt ressourcestærke familier – som forventeligt alligevel ville trafiktræne deres børn – som tilmelder børnene.

Rådet For Sikker Trafik er nu på vej med et nyt initiativ, som skal nå bredere ud.

»Vi har lavet et tilbud, som er gratis, og hvor alle børn modtager et postkort, når de fylder to et halvt år. Her får forældrene oplysninger om, at barnet nu er klar til at træne i trafikken, og vedlagt er et par øvelser, I kan begynde med,« siger Karina Petersen. Underdirektøren fortæller, at man også kan tilmelde sit barn via hjemmesiden traen.sikkertrafik.dk.

Med det nye initiativ modtager børn og forældre hver fjerde måned en e-mail med øvelser, så indsatsen hele tiden er målrettet barnets alder.

Skeen er det til gengæld sket med. Men er din egen slidt op – eller du bare gerne vil forlænge mindet lidt – kan du nå det endnu. Rådet For Sikker Trafik har endnu skeer på lager – de kan bestilles via hjemmesiden.