Tibetkommissionen åbnede med en e-mail, der fik salen til at rømme sig

Torsdag formiddag tog en stort opslået undersøgelseskommission fat på de første officielle forhør i Tibet-sagen. Her fik oplæsningen af særligt én mail tilhørerne til at reagere. Den stammede fra en nu sigtet politichef, der tidligere har nægtet at kende til ordrer om at fjerne aktivister med Tibet-flag.

Hvilke danske myndigheder besluttede at sælge ud af ytringsfriheden, da kinesiske besøg blev afviklet i Danmark? Nu begynder opklaringen i et lokale i Søborg. ARKIVFOTO. (Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Et mindre sug går gennem forsamlingen i det store retslokale i Søborg.

Det er her, Tibet-kommissionen endelig tager hul på sit længe ventede forhør.

Advokat Jakob Lund Poulsen har netop læst op af en mail fra en af de højtstående politichefer, der i denne uge er blevet sigtet i forbindelse med Tibet-sagen – mistænkt for direkte at have løjet i Københavns Byret. Mailen var blevet sendt til to underordnede vicepolitikommissærer forud for den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i København d. 15. juni 2012.

Og ordlyden var umiddelbart ikke til at tage fejl af.

Den nu sigtede politichef kendte ikke blot til ordren om at lukke ned for demonstranter under præsident Hu Jintaos besøg i København. Han »jokede« angiveligt også med, at en vellykket aktion ville være til gavn for hele den danske økonomi. Og måske endda politiets egen.

»Det her stiller langt større udfordringer til jer,« lød det fra politichefen, der i mailen understregede, at de to vicepolitikommissærer havde den »vigtigste opgave af alle.« Nemlig at »spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer og happenings« under den kinesiske præsidents besøg den 15. juni 2012.

Og så til den sætning, der fik det meste af retssalen til at rømme sig.

»Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen og måske deraf et dryp til politiet, hviler det på jeres skuldre,« sluttede han.

Første forhør

Udmeldingen er kontroversiel af flere grunde. For det første, fordi den nu sigtede vicepolitiinspektør tidligere har hævdet, at han intet kendte til ordren om at forhindre fredelige aktivister i at demonstrere og vifte med deres tibetflag under det kinesiske besøg. Og dels fordi den kække kommentar angiveligt sætter hele Tibet-sagen på spidsen.

Spørgsmålet er netop, hvorvidt politiet i 2012  - og ved flere efterfølgende officielle kinesiske besøg -  foretog det, man kan kalde »politisk sanering« af København for ikke at fornærme vores tibetkritiske gæster. Og hvem der i givet fald bar ansvaret for denne ordre.

Det er det, Tibetkommissionen i de kommende måneder skal forsøge at nå til bunds i, og det er derfor, der i dag er godt fyldt op i Østre Landsrets lokaler i Søborg.

I forhørsstolen sidder en af de vicepolitikommissærer, der i juni 2012 havde ansvaret for sikkerheden på gadeplan. Det var ham, der forud for den kinesiske præsidents besøg, modtog mailen fra den nu sigtede politichef.

»Jeg tolkede det som humor. Det, han siger, er bare, at vi skal løse vores opgave,« forklarer den daværende vicepolitikommissær fra sin plads i den varme stol.

Men den køber Anders Højmark Andersen dog ikke. Han er formand for Støttekomiteen for Tibet og har taget plads allerbagerst i lokalet for at følge med i dagens forhør.

»Jeg tolker det bestemt ikke som et humoristisk indslag. Det er jo en præcis gengivelse af den holdning, som man kom med fra Udenrigsministeriets side,« siger Anders Højmark Andersen og henviser til en afsløring, som Radio24syv for nyligt kunne lægge for dagen.

Af et PET-notat fremgår det nemlig, at man fra Udenrigsministeriets og Dansk Industris side opfattede det kinesiske besøg som en unik mulighed for »at indgå handelsaftaler for store milliardbeløb,« ligesom »det lå i luf­ten, at gæsterne under besø­get i Dan­mark skulle 'plea­ses' – og der var ikke noget, der måtte gå galt.«

»Derfor mener jeg bestemt ikke, der er noget sjovt i den udmelding, vicepolitiinspektøren kommer med i mailen. Han virker meget ivrig efter at varetage en opgave, som lader til at komme oventfra,« siger Anders Højmark Andersen og kigger ned mod landsdommer Tuk Baggers ophøjede plads i den anden ende af lokalet.

Rummet er lavloftet og aflangt, nogenlunde samme længde som en kortbane i svømmehallen, så det er nødvendigt med mikrofoner og højtalere for at kunne følge med i forhøret fra i den anden ende af rummet.

»Uanset hvad er det påfaldende, at de ansvarlige aktionsledere ikke har stillet spørgsmålstegn ved de ordrer, der er blevet givet,« siger han i kølvandet på dagens første forhør.

50.000 sider og 58 forhør

Tibetkommissionen blev nedsat af justitsminister Søren Pind (V) i oktober 2015 for at komme til bunds i et særdeles snørklet forløb præget af hemmelighedskræmmeri og løgne.

I flere år havde ledende skikkelser i Københavns Politi nemlig hævdet, at der ikke var blevet udstukket nogen ordrer om at tilbageholde eller begrænse tibet-aktivister under den daværende kinesiske præsidents besøg i København.

Den påstand blev dog senere afkræftet af justitsministeren, da han offentliggjorde den såkaldte »operationsbefaling«, som politiet handlede efter den pågældende junidag i 2012. Dengang var det Morten Bødskov (S), der sad på magten i Justitsministeriet.

»Det fremgår, at de skulle sørge for, at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske præsidents kortege,« fortalte Søren Pind, da han i oktober sidste år meddelte, at han ville nedsætte en undersøgelseskommission til at kulegrave hele forløbet.

Torsdagens seance i Søborg markerer her startskuddet på den alenlange forhørsliste, som Tibetkommissionen i de kommende tre måneder skal forsøge at kæmpe sig igennem. Siden årets begyndelse har kommissionens medlemmer, anført af landsretsdommer Tuk Bagger, gennemlæst intet mindre end 50.000 siders dokumentation, der sidenhen er blevet kogt ned til et samlet bilagsmateriale på et par tusind sider.

Det forklarede Tuk Bagger ved dagens begyndelse og understregede samtidig, at forhørslisten meget vel kunne blive længere end de 58 personer, der som indtil nu er blevet indkaldt til afhøring.

Den omtalte vicepolitiinspektør, som mandag blev sigtet af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, skal dog først afhøres i slutningen af denne måned. Hans såkaldte bisidder er den landskendte forsvarsadvokat Anders K. Németh.