Tibet-sagen: »Det er glædeligt, at politicheferne bliver sigtet«

Skandalepotentiale. To politichefer er mandag blevet sigtet i forbindelse med den såkaldte »Tibet-sag«, mistænkt for at have løjet i Københavns Byret.

Foto: Dennis Lehmann

Løgne, hemmelighedskræmmeri og kuet ytringsfrihed.

Skandaleafsløringerne har klistret sig til den københavnske ordensmagt, siden den såkaldte »Tibet-sag« for alvor begyndte at rulle tre år siden.

Mandag formiddag fik historien sig dog endnu et graverende kapitel.

To politichefer er nemlig blevet sigtet i sagen af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), mistænkt for at have afgivet falsk vidnesbyrd i Københavns Byret. Det skriver Ritzau, som samtidig oplyser, at der er tale om en vicepolitiinspektør og en politikommissær.

Hos Københavns Politiforbund afviser man foreløbigt at udtale sig om den »verserende« sag. Det samme gør sig gældende for de to politichefers forsvarsadvokater.

»Efter aftale med min klient, så jeg kan ikke udtale mig lige nu. Vi vil gerne have afhøringerne i Tibet-kommissionen overstået først, og så må vi se på det bagefter,« siger advokat Mads Kramme, der repræsenterer en af de sigtede politifolk.

Sigtelserne falder samtidig med, at den såkaldte »Tibet-kommission« står til at begynde sine forhør af de implicerede parter. Ifølge Berlingskes oplysninger skal begge sigtede politichefer netop også stå skoleret overfor undersøgelseskommissionen i den nærmeste fremtid.

Sagen kort
»Tibet-sagen« begyndte at rulle i sommeren 2012, da Københavns Politi forsøgte – i flere tilfælde – at forhindre demonstranter i at vise tibetanske flag overfor den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao.

Det afviste to fremtrædende figurer fra Københavns Politi dog pure, da de senere vidnede ved en efterfølgende retssag i Københavns Byret. Og det er altså de vidnesbyrd, som i dag lader til at have indhentet dem.

»Der var ikke nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse,« skulle vicepolitiinspektøren blandt andet have sagt til et retsmøde ifølge Ritzau.

Og politikommissæren bakkede op. Så vidt han huskede, var der »ikke nogen særlige hensyn eller instrukser, der skulle tages højde for i forbindelse med dette statsbesøg«.

I en efterfølgende ankesag ved Østrelandsret, hvor en af Tibet-aktivisterne fik rettens ord for, at han var blevet uretmæssigt frihedsberøvet af Københavns Politi, kom det nemlig frem, at politiet gik målrettet efter at fjerne Kina-kritiske demonstranter fra bybilledet. Det blev senere bekræftet af justitsminister Søren Pind (V), da han offentliggjorde dele af den såkaldte »operationsbefaling«, politibetjentene handlede efter 15. juni 2012.  Dengang var det Morten Bødskov (S), der sad på magten i justitsministeriet.

»Det fremgår, at de skulle sørge for at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske præsidents kortege,« fortalte Søren Pind, der han i oktober 2015 samtidig meddelte, at han ville nedsætte en undersøgelseskommission til at granske hele forløbet.

Hidtil havde Københavns Politi ellers kategorisk nægtet, at de skulle have foretaget såkaldt »politisk sanering« af hensyn til den kinesiske præsident og hans ensemble af statsmænd, og samme parole var så vidt også blevet gentaget overfor Folketingets Retsudvalg.

En glædelig nyhed
Siden da har den ene afsløring efter den anden været med til at undergrave den påstand. Og derfor er der også tale om en særdeles glædelig nyhed, når to ledende politifolk i dag er blevet sigtet. Det mener Anders Højmark Andersen, der er formand for Støttekomiteen for Tibet.

Han ser dog sigtelserne som en relativt lille sejr i et ellers skandaleombrust forløb.

»Jeg er meget tilfreds med, at de to politichefer nu er blevet sigtet, men jeg er ikke bestemt overrasket. Vi har jo vidst længe, at der er blevet talt usandt flere gange i den her sag. Samtidig ændrer sigtelserne heller ikke på, at vi stadig har brug for at finde ud af, hvem der har haft det endelige ansvar for belsutningen om at fjerne fredelige aktivister fra gaden - og hvor langt op i beslutningsrækken det ansvar rækker,« siger Anders Højmark Andersen.

»Derfor ser jeg meget frem til de forhør, Tibet-kommissionen starter på torsdag.«