Tibet-kommission skal undersøge graffiti-rengøring under Kina-besøg

Det falder ifølge Justitsministeriet under Tibet-kommissionens opgave at undersøge politiets brug af rengøringsfirma til at fjerne Kina-kritiske kridtstreger under præsidentbesøg i 2012.

ARKIVFOTO. Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om Københavns Politis bestræbelser på at få Kina-kritiske kridtstreger fjernet er ifølge Justitsministeriets vurdering omfattet af det kommissorie, justitsminister Søren Pind i oktober fremlagde udkastet til.

Justitsministeriet henviser over for Berlingske til formuleringen i udkastet, om at kommissionen skal »undersøge og redegøre for (...) begivenhedsforløbet, som knytter sig til politiets handlinger over for personer under det kinesiske statsbesøg«.

Kernespørgsmålet, som kommissionen skal søge at besvare, er, hvor ordren til at fjerne Tibet-demonstranter på den kinesiske præsidents rute gennem byen kom fra.

Gennem de seneste tre år har forklaringen fra Københavns Politi blandt andet lydt, at enkelte betjente havde misforstået deres opgave under det kinesiske statsbesøg i juni 2012 og derfor var kommet til at fjerne demonstranter med Tibet-flag.

Seks tilbageholdte Tibet-demonstranter lagde efterfølgende sag an mod Københavns Politi, og én af dem fik tidligere på efteråret medhold i Østre Landsret.

I forbindelse med retssagen blev optagelser af politiets radiokommunikation offentliggjort i september. Heraf fremgår det, at der forelå en direkte ordre om at fjerne demonstranter med Tibet-flag.

Men det viser sig nu, at politiet tilsyneladende gik endnu længere for at afskærme den daværende præsident Hu Jintao fra at blive konfronteret med demonstranternes kritik af Kinas behandling af det tibetanske folk.

Radio24syv kan i dag fortælle, at Københavns Politi - udover at fjerne Tibet-demonstranter - også hyrede den såkaldte damage control-afdeling hos rengøringsfirmaet ISS til at vaske Kina-kritiske kridttegninger væk, som demonstranterne forinden havde tegnet foran Hu Jintaos hotel i København og langs præsidentens rute gennem byen.

Ifølge Radio24syvs oplysninger skulle rengøringsfolkene fra ISS klare opgaven på under en halv time.

Berlingske er i besiddelse af fakturaen fra ISS Damage Control, som lyder på 3.029 kroner for blandt andet »afrensning af graffiti, fliser« ved Amaliehaven foran Amalienborg.

Formand for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højgaard Andersen, siger til Radio24syv, at tegningerne blandt andet forestillede silhuetter af døde tibetanere samt kampråbet »Free Tibet«.

Adspurgt, om ISS kan bekræfte oplysningerne om, at selskabet udførte en rengøringsopgave for Københavns Politi i forbindelse med statsbesøget, siger talskvinde Anne Anker:

»Der er jo en faktura, hvor vores navn står på, så ud fra det kan vi jo. Men det er ikke noget, jeg har kendskab til. Jeg kan også forstå, at det må have været en mindre opgave, i og med at fakturaen lyder på de her 3.000 kroner.«

Talskvinden afviser at fortælle nærmere om de konkrete opgaver, ISS  løste for politiet for de 3.000 kroner under det kinesiske besøg, eller hvad man generelt set kan få af »damage control«-rengøring for det beløb.

ISS frasolgte i juni 2013 damage control-afdelingen, som blandt andet tog sig af akutte opgaver i forbindelse med uvejr - herunder altså tilsyneladende både almindelige og politiske.

Justitsministeriet ventes før jul at offentliggøre navnene på de tre medlemmer af den undersøgelseskommission, som skal finde frem til, om der kan placeres et ansvar for politiordren om at sørge for en kritik-fri køretur rundt i København for Hu Jintao.

Ifølge chefjurist i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, peger pilen dog allerede nu i retning af, at Danmark lagde sig fladt ned for et kinesisk ønske om ikke at blive konfronteret med politiske budskaber under statsbesøget, som blandt andet resulterede i en handelsaftale mellem Kina og Danmark for op mod 19 milliarder kroner.

Det billede bidrager historien om damage control-rengøring af tegningerne til, lyder det fra Jacob Mchangama, som gør opmærksom på, at »kridtstreger er jo ikke ulovlige«.

»Men det er jo det mindste af det, hvis man ser det i forhold til frihedsberøvelse, og at man har fjernet demonstranter og konfiskeret deres flag. Det er jo helt grundlæggende rettigheder, som man sætter til side af nogle usaglige hensyn. Der står ikke nogen steder, at man kan gribe ind i ytrings- og forsamlingsfriheden af hensyn til gæsternes ære,« siger Jacob Mchangama.