Tibet-kommission afhører embedsmænd til november

Tre myndigheder har endnu ikke afleveret alt materiale til kommission, der skal afdække kinesisk statsbesøg.

Københavns Politi gjorde sig store anstrengelser for at sikre, at den kinesiske præsident ikke fik Tibets flag at se under statsbesøg i Danmark (arkivfoto). Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. I november regner Tibet-kommissionen med at tage fat på afhøringer af en række embedsmænd.

Det oplyser kommissionen torsdag. Den er nedsat for at undersøge forløbet omkring den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i 2012.

Under besøget forsøgte politiet at sikre, at præsidenten ikke fik øje på sympatisører med Tibet, der ville vifte med Tibets flag.

"Tag flaget fra dem, kom!" lød det på politiets radio.

En intern ordre, en såkaldt operationsbefaling, om indgrebene dukkede op sidste efterår.

Det blev til en skandale, fordi politiet flere gange har afvist, at der var en generel instruks om at skride ind mod demonstranter.

Da det stod klart, at Folketinget var blevet vildledt, besluttede justitsminister Søren Pind (V) at nedsætte en kommission.

Den ledes af landsdommer Tuk Bagger og skal også se på kinesiske besøg i 2013 og 2014.

Kommissionen har bedt om relevante dokumenter fra syv forskellige myndigheder - Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste, Københavns Politi, Rigspolitiet samt Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Endnu er man ikke i mål. Der mangler fortsat oplysninger fra tre myndigheder, for eksempel fra Rigspolitiet, oplyses det.

Tidligere har det været fremme, at Danmarks ambassadør i Kina forud for besøget i en mail orienterede om, at "status, prestige, "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten."

Netop udtrykket om, at kineserne nødigt ville "tabe ansigt" indgik i den orientering, som Politiets Efterretningstjeneste gav til Københavns Politi forud for statsbesøget i 2012.

Denne oplysning er kommet frem i en retssag om politiets indgreb over for flere aktivister.

I øvrigt vil en mand i den kommende uge i Københavns Byret forsøge at få en forhøjet erstatning, fordi hans ytringsfrihed blev krænket.

I Kongens Have var han omringet af flere betjente i en times tid og fik forbud mod at gå væk. Han fik ordre om at lægge et Tibet-flag ned på jorden.

/ritzau/