Tiårige skal have lov at skifte køn på papiret: »Nu må der altså træde en voksen ind i lokalet«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Børn fra tiårsalderen bør have lov til at foretage et juridisk kønsskifte, mener et flertal i Etisk Råd. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

God tirsdag og velkommen til denne morgens overblik

I dag skal det blandt andet handle om en ikkekampklar brigade, om juridisk kønsskifte for tiårige og en testindsats, hvis lige ikke tidligere er set under coronaepidemien – ifølge socialdemokratisk borgmester.

Dog runder vi som det første coronasituationen herhjemme, som den ser ud netop nu.

Tallene for Danmark kan studeres nærmere her og på verdensplan her.

Danmark bliver ikke kampklar i tide

Nu videre til tirsdagens historier, hvor vi begynder i Berlingske.

Her kan vi fortælle, at Danmark ikke vil kunne levere en kampklar brigade med 4.000 soldater og tilstrækkeligt med tunge våben og således være klar til krig i slutningen af 2023.

Heller ikke selvom det er en bunden opgave i forsvarsforliget og et krav fra NATO.

»Vi har ikke en kampklar brigade 1. januar 2024,« siger brigadegeneral Henrik Lyhne, chef for 1. Brigade, således til Berlingske.

Læs hele historien her.

Flertal vil ikke teste ved tvang

Et flertal i Folketingets epidemiudvalg sagde mandag aften nej til at tvangsteste beboere i Odense-bydelen Vollsmose for covid-19.

Forslaget blev stillet, fordi Vollsmose netop nu oplever en høj smitte med coronavirus.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stemte som de eneste partier for forslaget.

»Som jeg har forstået Folketingets partier i den debat, der har været op til det her møde, mente jeg helt entydigt, at der var et stort ønske fra Folketingets partier bredt set om, at vi skulle slå hårdt, markant og virksomt ned på de lokale udbrud,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter mødet, hvor forslaget blev stemt ned:

»Og det er altså et redskab, som Folketinget alligevel, når det kommer til stykket, ikke er klar til at bruge. Det må jeg tage til efterretning, og så må vi bare arbejde videre med de redskaber, vi så har«, sluttede ministeren.

Til gengæld var der politisk opbakning til at indføre mulighed for tvangsisolation.

Spørger man Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel er tvangstestning heller ikke et relevant værktøj at tage i brug for nuværende. Op mod 8.000 ud af bydelens 9.100 beboere har nemlig ladet sig teste den seneste uge, fortæller han til Politiken:

»Beboerne og de mange medarbejdere har gjort en kæmpe indsats. Jeg tror ikke, jeg har set en testindsats under coronaepidemien i Danmark som den, der er sket i Vollsmose. Vi har kunnet nå det ad frivillighedens vej,« siger borgmesteren.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Kønsskifte til tiårige

Vi valfarter videre til Kristeligt Dagblad, som i dag kan fortælle, at et stort flertal i Etisk Råd mener, at børn ned til tiårsalderen skal have mulighed for at ændre det sidste ciffer i deres cpr-nummer og således kunne foretage et juridisk kønsskifte.

Meldingen kommer, efter at regeringen sidste år fortalte, at den agtede at sænke aldersgrænsen fra de nuværende 18 år, og den holdning bakkes op af 16 ud af Det Etiske Råds 17 medlemmer. 14 medlemmer anbefaler mere præcist, at grænsen lægges ved 10-12 år, skriver Kristeligt Dagblad.

Anbefalingen møder imidlertid kritik fra De Konservatives ligestillingsordfører, Birgitte Bergman (K):

»Det er ikke at beskytte børnene, at de på springet til puberteten kan bevæge sig ind og ud af identiteter på den måde. I den alder er de forvirrede nok i forvejen. Når man er 18 år, kan man køre bil og stemme ved valg, og her kan man så også beslutte, om man vil være et andet køn. Nu må der altså træde en voksen ind i lokalet,« siger Birgitte Bergman.

Grøn førertrøje

Vi vender retur til Berlingske, som denne tirsdag også har historien om, at flere socialdemokrater forleden kunne fortælle, at eliteuniversitetet Yale pegede på Danmark som førende på klimafronten samme dag, som Klimarådet ellers kritiserede regeringens klimaindsats.

»Netop i dag er det rart med et internationalt skulderklap,« lød det blandt andet.

Nu viser det sig imidlertid, at historien, socialdemokraterne henviste til, er baseret på en opgørelse, som har mere end et halvt år på bagen og er beregnet på baggrund af tal fra før, den siddende regering kom til magten.

Læs det her.

Det sker i dag

I dag klokken 12 præsenterer Det Økonomiske Råd dets analyse af dansk klimapolitik. Ligesom Klimarådet for nylig efterspørger også De Økonomiske Råd langt mere politisk handling i en ny analyse af Danmarks klimaindsats frem til 2030. Ikke mindst landbruget må holde for, mener økonomerne.

Tirsdagen byder også på møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om forbud mod modtagelse af donationer fra visse fysiske og juridiske personer, forslag om styrket indsats mod negativ social kontrol, forslag om at modtage flygtningebørn fra Grækenland og forslag om udbetaling af de sidste feriepenge. Desuden er der en forespørgsel til finansminister Nicolai Wammen (S) om regeringens vækstmålsætning.