Ti etniske bydele i London

Folk fra hele verden samler sig i deres egne landsbyer i metropolen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brixton

Ud over urolighederne i løbet af 1980erne er området kendt for at have en stor afro-caribisk befolkning, og det bærer kvarteret præg af. Fødevarer fra Jamaica, hvad enten det er hele haner, grisetryner eller kokosolie, er til salg her, hvor et utal af skønhedssaloner for en slik kan udrette kruset hår og dekorere negle i alle regnbuens farver.

Chinatown

Kvarteret tæt ved Leicester Square er lidt af en turistfælde med dyre kinesiske restauranter. Men supermarkederne har sjove kinesiske varer som tørrede svampe, tebolcher og nudler i alle afskygning. Kvarteret liver gevaldigt op under det kinesiske nytår: Gaderne bugner af feststemte kinesere, der kommer for at nyde drageoptoget og sige farvel til Hestens år.

Earls Court

Området, der har fået kælenavnet Kangaroo Valley, er proppet med billige hostels, australske backpackere og andet godtfolk fra Down Under. Kvarteret er gerne det første stoppested for de tusinder af australiere, der hvert år tager til Storbritannien for at bo og arbejde i en periode. De går blandt andet i byen i Queensway, hvor Bar Oz serverer australske øl som Vic's Bitter.

Golders Green

Det jødiske samfund holdt i gamle dage til i East End. Men nu er den største koncentration flyttet til Golders Green i det nordlige London. Ultra-ortodokse jøder med lange lokker og sorte hatte går fra de små private synagoger, shtiebels, til kvarterets cafeer og købmænd, hvor der er kosher på menuen.

Hackney

Den talrigeste koloni af vietnamesere i London finder man i Hackney. Størstedelen er blandt de flere end 20.000 bådflygtninge, Storbritannien tog imod i 1979. Her er en række vietnamesiske restauranter, ligesom en håndfuld supermarkeder tilbyder fødevarer som rejepasta, basilikum og tamarind, der er helt uundværlige indgredienser i det vietnamesiske køkken.

Haringey

Området er hjemsted for den tyrkiske, kurdiske og cypriotiske del af millionbyen. Restauranterne lægger vægt på middelhavskøkkenet, og grøntboderne bugner af solmodne tomater, hvidløg og auberginer. Men kvarterets mere fredelige beboere har i de seneste måneder lidt under bandekrige mellem tyrkiske og kosovo-albanske bander om narkotihandelen i området. Selv om der er sat ekstra politi ind, er området ikke børneegnet.

Kilburn

Irere med hjemve behøver ikke at forlade London og tage færgen tilbage til den grønne ø. De tager til Kilburn, hvor de kan nyde deres hjemlands vemodige sange på en række pubber, købe irske boller og brød hos irske bagere og tage sig en svingom på Galtymore Dancehall. Irske bogbutikker gør illusionen om et lille Irland midt i London fuldkommen.

Neasden

Bydelen er umiddelbart et typisk, trist Ikea-område, men det er kun indtil man drejer om et hjørne og må gnide sig i øjnene over det gigantiske, lyserøde Mandir Hindu-tempel. Næsten 3.000 ton kalksten og 2.000 ton marmor skåret til af frivillige i Indien og samlet i det nordvestlige London har skabt det største hindu-tempel uden for moderlandet. Man må gerne komme ind, bare man tager skoene af og spytter tyggegummiet ud.

Notting Hill

Området er stadig afro-caribisk i sin sjæl, selv om det er blevet overstrømmet af filmstjerner med for mange penge og amerikanere, der har set filmen med Julia Roberts i hovedrollen. Om sommeren skruer området op for Londons største gadefest, når karnevalet eksploderer i farver, pailletter og samba-rytmer.

Tooting

Sarier i alle farver, afskygninger og prisklasser kan fås i næsten hver anden butik i dette indiske kvarter, der også har nogle af de bedste indiske restauranter i London. Små butikker på hovedgaden sælger overdådige guldsmykker og indisk konfekt. Pakistan, Bangladesh og de tidligere afrikanske kolonier er alle stærkt repræsenteret i gadebilledet.