Ti druknet på en uge

I går druknede yderligere to turister i dansk farvand. Det bringer antallet af drukneulykker op på ti mennesker i løbet af en uge. Rådet for Større Badesikkerhed opfordrer politikerne til at betale for livreddere ved de farlige strande.

I går eftermiddag viste det sig endnu en gang, at Vesterhavet på grund af stærk strøm og store bølger kan være livsfarligt at begive sig ud i. Fire unge tyske turister svømmede i havet ud for Søndervig, men den ene en 18-årig mand kom i vanskeligheder. Et kvindeligt familiemedlem på 41 år kastede sig ud i bølgerne for at komme den nødstedte til hjælp, men druknede selv. Den 18-årige blev ikke umiddelbart fundet trods en større eftersøgning.

Dermed er der nu 10 mennesker, som i løbet af den seneste uges tid er druknet ved en stribe ulykker i de danske farvande, og heraf er de fleste sket ved badning. Tallet er så alarmerende, at politikerne bør tage affære. De skal sørge for, at livreddere udstationeres ved de farlige strande, mener Rådet for Større Badesikkerhed.

»I andre lande er der livreddere på strandene, men herhjemme har politikerne valgt at sige, at det har vi ikke råd til. Men nu går det ikke længere,« siger rådets formand, Michael B. Aller.

I går skrev Berlingske Tidende, at de farligste badesteder er der, hvor der ikke er opsyn. Derfor anbefalede Michael B. Aller en landsdækkende livredderorganisation med livredderstationer stående kontinuerligt med 10-15 kilometers afstand på de danske strande. Men han forklarede også, at det er et problem, at vi i Danmark har en generel mangel på kvalificerede livreddere.

Det største område af landet med en organiseret livreddertjeneste er langs den nordsjællandske kyst mellem Espergærde og Hundested, hvor der ifølge John Mogensen, sekretær for livredningen i området, ikke har været en reel drukneulykke i de sidste 15 år.

Tidligere på ugen mistede to andre tyske turister livet ved Vestkysten, da en 54-årig far og hans 12-årige søn druknede ved Børsmose Strand.

I weekenden druknede to andre, der var sejlet ud med joller. På Ringkøbing Fjord forsvandt en 56-årig mand, der var stået ud med sin jolle, og ved Strynø druknede en 27-årig mand, da en jolle kæntrede under risikabel sejlads i bølgerne bag Marstalfærgen.