Ti danske brandmænd skal til Australien: »De mangler simpelthen hænder dernede«

De australske myndigheder takkede tidligere nej tak til dansk bidrag til at bekæmpe landets mange naturbrande. Nu har en frivillig organisation sagt ja til ti danske brandmænds hjælp.

2.000 brandmænd kæmper mod brande i delstaten New South Wales. De danske brandmænd skal ikke bekæmpe naturbrandene, men derimod rydde op efter brandene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Ti frivillige danske brandmænd rejser i næste uge en tur til Australien for at hjælpe med at nedkæmpe de mange naturbrande. Det oplyser en gruppe frivillige danske brandmænd i en Facebook-gruppe.

Det er den australske organisation BlazeAid, der har takket ja til de danske brandmænds hjælp. BlazeAid er en privat, frivillig organisation, der hjælper familier efter naturkatastrofer.

»Vi sender et team af ti personer af sted, og udsendelsen forventes at begynde i slutningen af næste uge og vare 18 dage frem. En masse seje og modige mennesker har tilkendegivet, at de gerne vil med os. Dem, der på baggrund af registreringsskemaet, vurderes mest kvalificerede til netop dette job, kontakter vi direkte meget snart,« skriver brandmændene i Facebook-gruppen.

De seneste måneder har voldsomme skovbrande hærget det sydøstlige Australien, hvor borgere er blevet evakueret i tusindtal. Det nedbrændte område i Australien er nu større end Danmark. 26 er omkommet i brandene.

Den australske premierminister, Scott Morrison, er blevet kritiseret for håndteringen af skovbrandene.

De australske myndigheder takkede 9. januar nej til officiel dansk hjælp. Det skete, efter at Beredskabsstyrelsen havde tilbudt at sende 50 brandmænd af sted som et dansk bidrag til at bekæmpe naturbrandene.

»Det er de lokale myndigheder, der bedst kan vurdere forholdene og de behov, de har på nuværende tidspunkt. Jeg er glad for, at vi har tilbudt hjælp fra Danmark. Et tilbud, der stadig står ved magt,« sagde forsvarsminister Trine Bramsen i den forbindelse ifølge Ritzau.

Søren Elkrog er manden bag Facebook-gruppen for de frivillige brandmænd.

Han siger til DR Nyheder, at han sammen med en koordinator skal udvælge otte brandmænd, som skal med på turen til Australien, blandt i alt 125 frivillige.

»De mangler simpelthen hænder dernede. Så der er lidt pres på det hele nu her,« siger Søren Elkrog til DR.

BlazeAid oplyser til DR, at de danske brandmænd ikke skal hjælpe med at slukke selve brandene, men skal rydde op og fælde træer, efter at brandene har raset, således at arealerne kan genopbygges.