Thornings hold er klar

Analyse: Den socialdemokratiske formand sidder nu så stabilt i stolen, at hun har frihed til at vælge de bedste til sit hold - uden at tænke på fløjkampe. Jelved er kørt ud på et sidespor.

Thorning-Schmidts hold: Karen Hækkerup, Jens Peter Vernersen, Kirsten Brosbøl, Ole Stavad og Mette Gjerskov. Foto: socialdemokraterne.dk Fold sammen
Læs mere

Nu er toppen i Socialdemokratiet endegyldigt på plads. Helle Thorning-Schmidt har sat det hold, der skal kæmpe mod regeringen ved næste valg.

Ny magtfuld finansordfører bliver Morten Bødskov, som nu kommer ind i partiets helt tætte inderkreds. Det afgørende skridt blev dog taget, da han ved sidste rokade kom med i ledelsen.

Det er en del af analysen fra Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Han mener, at forfremmelsen af Morten Bødskov kommer efter, at politi- og retsreformen er gennemført. Nu venter ikke de store ting på retsområdet. Det gør der til gengæld på velfærdsområdet. Og her kommer Morten Bødskov til at spille en stor rolle sammen med politisk ordfører Henrik Sass Larsen. Med Mogens Lykketoft som den grå eminense og rådgiver.

- Det er angrebsteamet, der skal matche regeringens økonomiske ministre som skatteminister Kristian Jensen og finansminister Thor Pedersen, lyder det fra Thomas Larsen, som peger på, at det fra nu af kommer til at handle om økonomi og investeringer i det offentlige.

Ifølge Thomas Larsen er sammensætningen af det nye hold - med blandt andre Ole Stavad, Karen Hækkerup, Kirsten Brosbøl, Mette Gjerskov og Jens Peter Vernersen ikke ikke styret af gamle fraktionsdannelser.

- Helle Thorning Schmidt har valgt det stærkeste hold og går efter kvalifikationer, siger Thomas Larsen.

Folketingsgruppen er nemlig mere harmonisk end længe. Thorning behøver ikke tilgode se den ene eller den anden fløj.

Men helt slut med fløjkampene er det nok ikke. Ifølge Thomas Larsen er det lykkes med en stor våbenhvile.

- Og det er flot klaret efter alle stridighederne. Men mister de terræn i meningsmålingerne, kan de gamle konflikter komme op igen, lyder vurderingen fra Thomas Larsen.

Han mener, at det mest overraskende er at sætte Jens Peter Vernersen i spidsen for sundhed. For sundhed bliver mere og mere centralt den kommende tid. Det er et område, hvor der kan komme kontroversielle beslutninger som nedlæggelse af skadestuer. Og her er vigtigt med stærke folk.

- Kendetegnet ved Jens Peter Vernersen er, at han er utroli vidende, men han har ikke den allerstærkeste profil, siger Thomas Larsen, som er siker på, at Helle Thorning-Schmidt nu har positionen som oppositionens leder.

- Jelved er kørt helt af sporet, siger han.