Thorning: Vi er ikke færdige endnu

Et fælles EU-banktilsyn er på vej efter natlig enighed i Bruxelles. Men for Danmark er situationen fortsat uafklaret.

Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes kolleger arbejder på en fælles EU-banktilsyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC FEFERBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken var over tre, da en tydeligt træt men munter dansk statsminister langt om længe kunne kortlægge aftenens og nattens forhandlinger for et tilsvarende klatøjet pressekorps.

- Vi har brugt det allermeste af aftenen på at diskutere, hvordan vi kan styrke den økonomiske samarbejde i EU. I første omgang er det forslaget om et fælles europæisk banktilsyn, der har optaget os og det har det gjort i mange timer, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

Natten igennem blev meldinger om at aftalen var i hus afløst af meldinger om at forhandlingerne igen trak ud. Især forhandlingerne om et fælles banktilsyn trak ud, og da de endelig var afsluttet, ville briterne have en ekstra snak om at en proces mod yderligere integration skulle bygge på EUs eksisterende institutioner.

- Vi er ikke færdige endnu, og vi er ikke færdige med konklusionerne. I morgen (fredag, red.) går vi videre og diskuterer EUs forhold til Kina og vækst og beskæftigelsespagten, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Der bliver lyttet til Danmark

Aftalen om banktilsynet var det store fokuspunkt for den danske statsminister, der slog fast, at Danmark havde kæmpet for ikke-eurolandenes ret til at deltage på lige fod med eurolandene. Dog uden at tage stilling til, om Danmark i sidste ende bør deltage.

- Jeg synes, det rigtigste er, at arbejde for vores principper og synspunkter. Om vi så vælger at være med eller ej, må vi beslutte, når vi ved, hvordan den endelige aftale ser ud, lød det fra statsministeren.

Den juridiske ramme for et fælles banktilsyn er på plads, men mangler at blive fyldt ud. Det ligger samtidig fast, at banktilsynet skal være klar fra første januar 2013. Og det bliver ikke før da, at Danmark vil overveje sin deltagelse i tilsynet.

- Der bliver lyttet til Danmark og vi har været konstruktive, når vi diskuterer bankunion. Vi har fået gode resultater, men det ændrer ikke ved, at vi venter med at tage stilling, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Da diskussionerne om bankaftalen endelig var afsluttet og samtlige 17 punkter på dagsordenen var klokken et godt stykke over to. Men i sidste øjeblik blev det besluttet at løbe alle konklusioner igennem en ekstra gang.