Thorning til Dronningen: De har X Factor

Under gallataffelet var der ros fra både statsminister Helle Thorning-Schmidt og kronprins Frederik for Dronningens evne til at samle danskerne og hendes forståelse for nutiden.

Dronning Margrethe fejres ved en middag for det officielle Danmark på Christiansborg Slot i anledning af 75-årsdagen. Her Statsminister Helle Thorning-Schmidt, der holder tale for dronningen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Meget er sket, siden dronning Margrethe blev født i 1940. Tiden er en anden. I dag går mange ting meget hurtigt.

Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast i sin tale under gallataffelet i anledning af Dronningens 75-års fødselsdag.

»Men har vi ikke netop brug for et holdepunkt, når verden forandrer sig? Det mener jeg, at vi har. Vi har brug for Dem,« konstaterede statsministeren.

Hun roste samtidig Dronningen for at forstå at gribe tiden og for først og fremmest at være optaget af sit land.

»For selv om en dronning ikke må mene noget politisk, så gør hun sig selvfølgelig sine tanker. De skal udtrykke Dem mere finurligt, end vi andre skal. Men det øger kun interessen for, hvad De har på hjerte,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

»For hvilken TV-begivenhed samler for alvor danskerne? Nej, det er hverken fodbold eller fredagsunderholdning. Det er Dronningens nytårstale. Vi ved godt, hvem der har ægte X Factor,« tilføjede Thorning.

Inden statsministeren holdt sin tale, var det Kronprinsen, der som stedfortræder for den sygdomsramte prinsgemal bød gæsterne velkommen og sin »kære mor« tillykke.

»Da du var 31 år gammel, overtog du ansvaret og forpligtelsen. Dit ægteskab var knap fem år gammelt, og du var mor til to. Du havde forventet og håbet på mere tid med familien, inden skæbnen ville, at du skulle overtage tronen. Det er 44 år siden, og mange danskere har aldrig prøvet andet, end at du var dronning,« begyndte Kronprinsen

»Det er et ansvar, jeg tror, de sværeste begriber tyngden af,« tilføjede han.

Det var uden tvivl en meget stolt Kronprins Frederik, som lykønskede sin mor:

»Du har altid formået at leve efter dit eget motto om at følge med tiden – uden at blive slave af den. Du har indsigt, kløgt og forstand og med en skarp forståelse for vores nutid,« sagde han.

Og det var en tydeligt berørt dronning, der som aftenens sidste taler takkede for Kronprinsens varme ord.

»Alt, hvad du sagde, gik mig til hjertet, og det var noget særligt at høre,« lød det fra Dronningen.

Foruden tak til Kronprinsen, statsministeren og de fremmødte gæster var det fædrelandskærligheden, der var omdrejningspunktet for hendes tale.

»75 år. Hvad betyder de?,« begyndte Dronningen, som mindedes, hvor meget der er sket i Danmark, siden hun var barn.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Da jeg gik i skole, var Danmark stadig først og fremmest et landbrugssamfund. Men i dag er billedet forandret. Nu er vi for alvor blevet et industrisamfund,« fastlog regenten.

Men trods de mange forandringer er det stadig det samme, når man kigger ud af vinduet på en dansk sommerdag, påpegede hun:

»Det er stadig vort gamle Danmark.«