Thorning-Schmidt: »Vi er meget mere end et arbejderparti«

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt skød i går valgkampen i gang, da hun besøgte 500 entusiastiske gymnasieelever på Borupgaard Gymnasium i Ballerup.

Helle Thorning-Schmidt bliver fotograferet med gymnasiepiger på Borupgård Gymnasium i Ballerup. Foto: Jakob Boserup Fold sammen
Læs mere

Uden tøven træder hun ind på scenen med et smil, der kan få de fleste til at rødme. Hun vinker selvsikkert til de 500 hujende elever, der har taget plads i gymnasiets kantine. Hun går resolut forbi den opstillede talerstol, placerer designertasken på bordet, og stiller sig helt ud på kanten af podiet.

»Jeg har glædet mig virkelig meget til det her,« siger Helle Thorning-Schmidt. De 500 elever svarer med massive klapsalver.

Socialdemokraternes formand er kommet til byen. Borupgaard Gymnasium i Ballerup har inviteret hende til at holde oplæg under overskriften »Hvad vil jeg gøre, når jeg bliver statsminister«. Og Helle Thorning-Schmidt vil en del. Her er ingen tegn på et manglende politisk projekt, som regeringen ellers beskyldte hende for i sidste uge. 12 års skolegang i stedet for ni, bedre forhold for plejehjemsbeboere og Danmark ud af Irak hurtigst muligt er bare nogle af de politiske emner, hun vil have gennemført. Men det handler først og fremmest om et enkelt valg, mener hun.

»Hvad vil vi helst? En solidarisk velfærdsmodel eller en regering, der er løbet tør for ideer? Jeg ved godt, hvad jeg vil anbefale,« lyder det fra den socialdemokratiske statsministerkandidat.

Helle Thorning-Schmidt går langsomt rundt på scenen. Distancen mellem taler og tilhører synes at være forsvundet. Den sorte talerstol står underlig ubrugt hen, mens hun med mikrofon - men uden manuskript - forklarer om det socialdemokratiske projekt. Hun bruger kropssprog for at understrege sine vigtige pointer, og hun knytter sin næve, hvis budskabet virkelig skal ud over rampen.

Ulighed skal bekæmpes
»Vi skal være bedre til at bekæmpe ulighed. For det er et problem, når man ikke kan give sine børn den gave, som de andre får, og man dermed ikke er en del af fællesskabet,« lyder det fra Helle Thorning-Schmidt .

Talen gør indtryk. Hver gang et politisk budskab bliver sendt af sted, lyder der klapsalver fra salen. Alligevel er der masser af spørgsmål - mange flere, end den socialdemokratiske formand kan nå at svare på.

Hvorfor støtter I skattestoppet? Hvad mener du om krigen i Irak? Hvad synes du om situationen i Ungdomshuset?

»Regeringen siger, at oppositionen ikke har nogen samlet politik. Men det er en fælde, som regeringen har sat op. Jeg mener ikke, vi skal være enige om alting i oppositionen, og vi plejer jo at finde ud af det alligevel,« siger Helle Thorning-Schmidt

»Er i overhovedet et arbejderparti mere?,« lyder det fra en af tilhørende. »Vi er meget mere end et arbejderparti,« lyder svaret fra Helle Thorning-Schmidt.

Halvanden time er gået og oplægget er slut. Men det er Helle Thorning-Schmidts rolle i rampelyset ikke. To piger bryder nemlig igennem de mange pressefotografer, og spørger, om de ikke må få taget et billede sammen med hende. Det må de, og Helle Thorning-Schmidts besøg på Borupgaard Gymnasium i Ballerup bliver foreviget på pigernes digitalkameraer.

»Det var der ingen, der gad, da Berthel Haarder var på besøg,« lyder det grinende fra en af gymnasielærerne i baggrunden.