Thorning på Dybbøl: Danmark lærte det på den hårde måde

Helle Thorning-Schmidt konstaterede på Dybbøl Banke, at Danmark i 1864 havde hængt fast i et forældet billede af verden og af sig selv, men lærte på den hårde måde, at verden havde ændret sig.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt deltog fredag ved den civile ceremoni på Kongeskansen ved Dybbøl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) der sammen med blandt andet kongehuset var med til at mindes 150-årsdagen for slaget på Dybbøl Banke har selv haft en slægtning, Ferdinand Eusebius Sørensen, der var med i krigen.

Modsat så mange andre overlevede han og kunne fortælle om sin opgave, som med statsministerens ord er den samme, som den danske soldater i dag står over for ved internationale konflikter i udlandet:

»Soldaterne yder deres, så vi kan leve trygt. De fortjener vores dybeste respekt og taknemmelighed. Dengang som nu,« lød det fra statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt konstaterede dernæst, at slaget i 1864 var et nederlag, der ændrede Danmark som land:

»En tredjedel mindre i areal. En million mindre i befolkning. Og forandret i sin forståelse af, hvad det vil sige at være dansk.

Ved krigens indgang var vores land et ungt demokrati, men også et land, som nok hang fast i et gammelt billede af verden og af os selv. Ved krigens udgang lærte Danmark på den hårde måde, at verden var og blev forandret,« lød det fra statsministeren, som fortsatte:

»At vænne sig til det krævede nok sin tid. Og nederlaget kastede lange skygger. Det tog mange år at forstå, at et lille land kan ikke lukke sig om sig selv. At vi tværtimod har brug for at være en del af verden. At vi må løfte vores ansvar internationalt. Og at vi har meget at byde på.«

»For små lande kan være store på deres egen måde,« sagde Helle Thorning-Schmidt og henviste til udviklingen i grænseregionen:

»Se bare her i grænselandet, hvor danskere og tyskere lever side om side på en måde, som de færreste troede mulig for bare få generationer siden. Fjendskab blev til naboskab. Naboskab blev til venskab. Og det er en bedrift og et format, der tjener som forbillede i verden omkring os. Ud af nederlaget i 1864 voksede det moderne Danmark. Med demokrati. Med en veluddannet befolkning. Med ligestilling mellem kønnene. Frihed for det enkelte menneske. Og hele vores solidariske velfærdssamfund,« sagde Helle Thorning-Schmidt.