Thorning: Kvinder forskelsbehandles i politik

Statsministeren mener, at kvinder i dansk politik bliver forskelsbehandlet. Det siger hun i et nyt interview, der også berører forholdet til hendes forældre, Stephen Kinnock og parrets børn.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ofte på sværere vilkår, hvis man vil være toppolitiker i Danmark.

Det mener landets statsminister - og første kvindelige af sin slags - Helle Thorning-Schmidt (S).

I et interview med bladet Alt for Damerne fortæller hun om, hvordan hun ofte har oplevet, at der som kvinde i politik er mere at leve op til end ens mandlige kollegaer.

»Kvinder bliver stadig behandlet anderledes i politik, særligt hvis man er i absolut toppolitik, som jeg er som statsminister,« siger Helle Thorning-Schmidt i interviewet.

Hun nævner som eksempel det fokus, der er på udseendet og det image, som rød Gucci-taske-bærende politiker, der er blevet klistret på den socialdemokratiske formand. Det handler om, at kvinder bliver vurderet ud fra et bredere spektrum end mænd, forklarer Helle Thorning-Schmidt.

»Der er jo helt vildt stor forskel på, hvordan kvinder og mænd bliver beskrevet. Den måde mine tasker bliver beskrevet på, det er et kapitel for sig. Mit hår og den måde jeg ser ud på, er blevet beskrevet så mange gange,« siger hun.

Den danske statsminister taler i interviewet også om sine forældre, der blev skilt, da Helle Thorning var ti år, om sit forhold til manden, Stephen Kinnock, som bor det meste af året i London, og parrets to døtre, hvoraf den ældste går på et internationalt gymnasium i Wales.

Selvom Stephen Kinnock og Helle Thorning ses færre gange end de fleste danske par, så er der stadig tale om en »kernefamilie«, mener Helle Thorning-Schmidt, der dog godt kan forstå, at mange synes, det er mærkeligt med et så anderledes parforhold.

»Nogle gange tænker jeg, at folk havde nemmere ved at forstå det, hvis vi blev skilt, end at vi rent faktisk er blevet sammen, fordi der er så mange, som bliver skilt,« siger hun til Alt for Damerne.

»Men så må vi næsten udfordre folk lidt, for det er altså den måde, det er blevet til.«