Thorning gør klar til valg med stor rokade

Med to comebacks og en række unge på nye poster ruster den S-ledelsen folketingsgruppen til valg. Taberen blev sundhedsordfører Lone Møller. Morten Bødskov er som ny finansordfører blandt vinderne.

Hele tolv poster var med i den store leg om stolene, da Socialdemokraterne i går omgrupperede sin folketingsgruppe. Og mens der blev plads til to af formand Helle Thorning-Schmidts tidligere ofre, kom den ellers mangeårlige sundhedsordfører Lone Møller til at stå alene tilbage, da ordførerposterne var fordelt. Det gav en del debat på gruppemødet, og flere gruppefæller gav åbent deres støtte til Lone Møller og udtrykte undren over ledelsens fyring af hende.

»Jeg er den, der ved suverænt mest om sundhedspolitik i den socialdemokratiske folketingsgruppe, så det undrer mig. Men det er jo ingen skam at gå, når man bliver smidt ud,« sagde en skuffet Lone Møller. Hun blev tilbudt posten som kommunalordfører, der bliver ledig, efter at Pia Gjellerup har valgt at forlade Folketinget, men hun takkede nej. Posten går i stedet til Ole Stavad.

Lone Møller blev ofret til fordel for Jens Peter Vernersen, der overlader fødevareområdet til 27-årige Kirsten Brosbøl. Vernersen har opnået et ry som en grundig og dygtig oppositionspolitiker, der ikke lader regeringen slippe let. Senest havde han stor andel i, at oppositionen fik sin hidtil største skalp, da den konservative Lars Barfoed måtte gå som minister på grund af den mangelfulde fødevarekontrol. Men Vernersen afviser, at han indvarsler en ny og mere aggressiv stil.

»Jeg synes ikke, jeg er aggressiv,« sagde han i går, og erkendte, at han skulle hjem og læse sig ind i det nye område.

Come back

Rokaden betyder comeback til Anne-Marie Meldgaard, ny ligestillingsordfører, der tidligere trak sig som integrationsordfører i protest over ledelsen og til Bjarne Laustsen, der var partiets efterlønsordfører, indtil Thorning fyrede ham foran rullende TV-kameraer. Nu skal han fremføre partiets boligpolitik.

»Jeg har hele tiden følt, at det var et spørgsmål om tid før jeg igen ville få en post,« sagde 53-årige Bjarne Laustsen og indikerede, at han i alle tilfælde ikke er på vej væk fra politik foreløbig.

Det er til gengæld Per Kaalund, hvis forsvarsordførerskab overtages af Poul Andersen, som dermed giver plads til den 30-årige Magnus Heunicke i jobbet som trafikordfører.

Heller ikke den garvede Jan Petersen genopstiller, og hans job som finansordfører går til et af partiets unge håb, den hidtidige retsordfører Morten Bødskov, 34, som også er næstformand i folketingsgruppen.

Vil investere i velfærd

Dermed kommer han til at forsvare socialdemokraterne mod regeringen, der benytter enhver lejlighed til at efterlyse et entydigt svar på, hvor stor S mener, væksten i den offentlige sektor skal være.

»Jeg synes, vores linje er klar, og det viser bare, at regeringen er i panik,« siger Morten Bødskov.

Så når regeringen undrer sig over, hvad Socialdemokraterne har som mål for den offentlige vækst, hvad svarer du så?

»Så er svaret det, at den linje ligger fast. Vi har sagt, at for os handler det om at finde midlerne til at investere i velfærd frem for at give skattelettelser.«

Men hvad er så vækstprocenten for udgifterne i den offentlige sektor?

»Det er den, som vi har givet udtryk for i tidligere debatter. Der er ikke noget nyt i det.«

Men der er jo blevet sagt lidt forskelligt, så hvad er den egentlig?

»Ved du hvad, det spørgsmål tager vi senere,« siger Morten Bødskov, hvis hidtidige område som retsordfører går til 30-årige Karen Hækkerup.

Gruppeformand Carsten Hansen fastslog senere, at målet for væksten foreløbig er 1,6 pct., som foreslået i det seneste finanslovsudspil.

»Men så skal vi jo diskutere, hvad vi vil spille ud med til næste år,« siger han.