Thorning: Erhvervslivet klynker

S-formand Helle Thorning-Schmidt efterlyser mere begejstring i erhvervslivet for S-SFs økonomiske plan. Arbejdsgiverne afviser enhver snak om klynk og taler i stedet om milliardstore huller i planen.

Foto: Scanpix

Danmarks måske kommende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), langer nu kraftigt ud efter dansk erhvervsliv for at »klynke« unødigt over den fælles økonomiske plan fra Socialdemokraterne og SF.

»Jeg havde egentlig regnet med, at de ville tage positivt imod planen i stedet for at komme med det her forudsigelige klynkeri,« siger hun.

Din mening: Klynker erhverslivet?

Planen blev lanceret tirsdag i sidste uge og indeholder tiltag, som ifølge S-SF vil styrke dansk økonomi med 48,5 milliarder kroner ved blandt andet at øge den ugentlige arbejdstid med en time og få unge hurtigere igennem uddannelsessystemet - tiltag, som erhvervslivet burde tage imod med kyshånd, mener altså S-lederen.

»Det er meget besynderligt, for der er mange ting i det her, som kommer erhvervslivet til gode. Vi er også blevet skældt ud for at ville beskatte erhvervslivet hårdere, hvilket vi har droppet, så det ville være fint, hvis de kvitterede for det.«

Kritikken er især rettet imod de store arbejdsgiverorganisationer.

Administrerende direktør i Dansk Industri, Hans Skov Christensen, mener, organisationen har set udspillet gennem samme briller som andre udspil, så han fastholder sin kritik:

»Jeg må konstatere, at S og SFs planer på skatte- og afgiftsområdet fører til højere erhvervsskatter på op mod otte milliarder kroner. Det forbedrer ikke konkurrenceevnen. Det forringer den.«

Også Dansk Erhvervs administrerende direktør, Jens Klarskov, afviser kritikken:

»Jeg kan godt forstå, hun er utilfreds, men jeg anerkender overhovedet ikke præmissen »klynk«. Vi har påpeget nogle huller i planen - det er ikke klynk.«

Oppositionens økonomiske plan var i går også genstand for stor debat på Christiansborg, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde beregninger fra ministeriets embedsmænd. Beregningerne viser, at S-SF-planen er underfinansieret med op til 28,3 milliarder kroner - det afviser Socialdemokraterne.